from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 19-Jul-2010 12:22 Email | Share | Bookmark
kek chiffon pandan

 
 
 
 
dah lama simpan resepi nih,tapi dok tunggu bila nak buat..tu yg sampai seru kita godek kek nih... sedapppp kek nih,sbb pakai santan & wangi pulak tu cuma pada tekak kita kek nih manis skit...next time buat kena kurangkan gula & lebihkan garam untuk rasa lemak2 berkrim

dah tu bila arina cuti summer nih dia mmg rajin sungguh dok di dapur,kita main icing ler kat dapur apa lagi buat buttercream wat tepek kat cake....yaaa mmg sememeh!!! hahahahahahahhaha... tapi dah berzaman betul kita tak main icing!!!

tapi en asben complain...lain kali kalau nak main icing...sila ketepikan separuh utk dia makan...sbb dia mmg tak berkenan langsung dgn kek2 yg tepek icing....hehehehehehe...kek nih mmg adunannya byk & kita suh en asben bawa masa dia g main bdminton







Quote:
Resepi : Kek Chiffon Pandan, shamatul86,MyResepi

Bahan-bahan :
Bahan A :
6 biji kuning telur
2/3 cawan minyak Mazola
2/3 cawan santan dari ½ biji kelapa (kita pakai semua santan pekat)
½ sudu teh garam
1 cawan gula pasir
pewarna hijau (pandan)-banyak mane ikut suke (kita guna pandan emulco)
2 cawan tepung diayak bersama 2 sudu teh baking powder
Bahan B :
6 biji putih telur
2/3 cawan gula pasir
1 penutup cream of tar tar
Cara-cara :
Bahan (A) :
Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup)
Masukkan pewarna hijau, minyak & santan. Kacau.
Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder).
Ketepikan
Bahan (B) :
Pukul putih telur sehingga menjadi buih sabun.
Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A dan bakar.
(kita bakar 150degree, 35minit)


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net