from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 4-Jun-2010 18:12 Email | Share | Bookmark
lengat pisang & meatballs & eggplant in tomato sauce

 
 
 
lama dah tak buat lengat pisang nih.....bila dok sni,pisangnya bersih,besar & gebus2 tu yg rajin melepat,tapi kat sni takleh lar melepat original dgn daun pisang,bkn ada pokok pisang belakang rumah pun tu yg kita terus campak semua dalam loyang & kukus....sonang kerija

resepi lagi satu nih 'meatballs & eggplant in tomato sauce' terkenan kat rumah dak ika (bangkok),pastu lama dah salin resepi tapi dok q je la bila la nak buat,pastu kebetulan ada gather2 tu yg buat sebekas tapi bila dah start makan,segan pulak nak ambik gmbar tgh org tapi sedap sekali sekala layan western....bessssttttt....pastu sila lar berlari 10km melampau2 cheese gi tepek atas tu,sampai eggplant tu pun tenggelam....hehehehehehe







Quote:
MEATBALLS n EGGPLANT in TOMATO SAUCE
Sauce Recipe-adapted from Jamie O TV program & also to Ijan,Finland

Untuk meatballs
500 gm daging lembu kisar – kite guna daging kamben yg dikisar>>Kita ika guna daging lembu masuk semua sekali dlm FP
1/2 teaspoon serbuk jintan manis
1/2 teaspoon serbuk ketumbar
1/2 teaspoon serbuk cili
2 genggam breadcrumbs
1 telur -kite tak letak
1 tablespoon daun oregano kering/fresh
1 tablespoon daun rosemarry dicincang – kite tak letak
garam
1 teaspoon serbuk blackpepper
Untuk tomato sos :
1 tin tomato cincang
1 biji bawang besar di cincang
1 bawang putih dicincang
1 teaspoon daun oregano kering
garam
Untuk dibakar :
mozarella cheese
grated parmesan
Sediakan meatballs: Campur semua bahan dalam bekas besar. Gaul sebati. Bentuk2 kan meatballs sebesar bola sepak tenis sehingga habis. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak (kite guna dlm 5 camca besar) dan goreng semua meatballs sekaligus. Goreng lebih kurang 5 minit on all sides.
Sediakan sos tomato: Panaskan sedikit minyak dlm kuali/periuk. Goreng bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan tomato, oregano dan garam. Gaul sebati dan biarkan mendidih. Tutup api.
Pindahkan sos tomato ke dalam bekas yang sesuai untuk di masukkan dalam oven. Susun meatballs di dalam sos tomato tersebut dan taburkan mozarella dan grated parmesan cheese di atasnya. Bakar pada suhu 220′C selama lebih kurang 15 minit atau sehingga bahagian atas nya bewarna kekuningan. Siap


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net