from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 7-Feb-2010 10:30 Email | Share | Bookmark
bun,kek pisang & salmon

projek last week...

actually projek asalnya nak buat sweet potato bun...tapi sweet potato takda ganti ngan potato....sodap gak pastu kastard cream tu pun malas nak godek maklum ler bila wat kastard cream tu sah kena godek cream puff pulak....cream tu guna utk bun nih sikit bebenor...dr membazir baik takyah buat (nmpak bebenor malaszzzz)
ada pulak pisang tergolek2 cam 2 ari lagi dah nak xpired,baik ler wat kek pisang yg nih resepinya mabeles mmg kena lar ngan tekak kita nih tapi cam biasa la nak jugak gi tambah menda lain kita tambah raisin & walnut.....sodaaapppp yg salmon tu pulak lunch utk arina balik dr skolah,saja nak ajar dia makan variasi tu yg buat salmon & sayur...licin dia makan salmon tu...oooooo suka ghupanya pas nih senang ler kj ibu...klu arina lapor wat aje la salmon & sayur





Resepi : kek pisang ala english, Myresepi dari princessharyati
Bahan-bahan :
180 gm tepung
2 biji pisang ukuran besar (kalu kecil buat 3 biji)
70 gm butter
3 sudu gula putih
2 sudu light brown sugar
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen wanila
1 biji telur
utk hiasan;
pisang di potong seperti dlm gambar
serbuk kayu manis
gula pasir
Cara-cara :
Pukul butter dan gula sehingga kembang , masukkan gula merah pukul lagi, kemudian masukkan telur dan pisang yang telah di lenyek, esen vanilla, blend lg. akhir sekali masukkan tepung , baking powder dan soda bikarbonat . Masukkan adunan tersebut di dalam bekas pembakar, susun kan pisang seperti gambar di atas dan taburkan serbuk kayu manis di atasnya. Bakar selama 45 minit. Setelah keluar cepat2 taburkan gula di atas kek, biarkan kek sejuk dan baru di potong.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net