from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 21-Dec-2009 09:58 Email | Share | Bookmark
nasi impit goreng cina & nasi beringin

salam semua,
amboiii sibuk bebenor sampai sebulan tak update website sibuk dgn persiapan raya haji pastu beraya haji pastu bila dah tukar ke musim sejuk nih mcm2 winter bug menyerang kesian kat aira & arina dok demam & batuk tak berenti. bila adk dah elok,kakak pulak demam..biasa la kan dugaan nak membesarkan ank2
arina skrang dah pergi sekolah,yg kelakarnya terus lompat masuk junior infant,kiranya kalau di malaysia masuk tadika. kalau ikutkan rules kat sni,next sept. baru arina blh join junior infant,tapi kebetulan pergi survey skolah awal dec.arina dah genap 4thn & bila tanya principal,dia kata ok je blh terus join,mmg arina lewat register sepatutnya sept ari tu masuk montessori tapi kat sni mmg skolah betul2 limited. bkn takda skolah tapi satu klas mmg tak ramai bdk2 senang utk cikgu monitor. adoiii dugaan betul nak cari skolah kat sni,terus teringat kat m'sia...senang bebenor nak antar ank gi skolah, rasa tak leh antar sni leh antar gi kampung sebelah....kat sni nak antar ank gi skolah pun dia tgk add rumah kat mana,durang akan bagi yg mana add dekat area skolah,klu luar dari situ biasanya mmg tak dilayan!!! itu lar beza sistem persekolahan di dublin nih
skang kita story bab godek2 kat dapur projek kat dapur nih dah lama tapi dok tangguh nak masuk gambo kat sni. pas raya haji ari tu ada la 3biji ketupat dok tergolek lam esbok,dari membuang baik ler kita try buat nasi impit goreng cina,ni 1st time buat rupanya sodappppppppppp tak rugi cuba resepi nih,buat senang rasa pun sedap!!!!!
resepi lagi satu nih,nasi beringin nak buat nasi nih mudah je tapi yg payahnya pas makan nasi nih kena cari buai kat pokok kena nyanyi2 mcm bwg putih bwg merah la pulak maklum ler nasi beringin resepi nih dpt dr akak kat sni,sbb dia cter kat kl nasi nih mmg glam makan dgn rendang daging & ayam perap berempah betui ka??? masa dok kl mmg tak penah dgr pun pasal nasi ni... jadi kita pun try ler buat,mmg sedap pun kiranya blh la tukar dgn menu nasi lemak



Nasi Impit Goreng Cina
* sukatan agak2 la yer *
Tumbuk lumat bawang putih,bawang merah & lada besar atau cili padi.
Panas minyak tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
Masuk udang,ayam & kiub ayam.
Masuk sos tiram,sos cili & sos tomato. Masuk sayur2 yg anda suka
Perasa dgn garam,gula & pak aji. Kalau nampak kering,masuk air panas skit. Rasa semua ok.
Masuk nasi impit yg dipotong dadu besar2. Kacau2 rata pastu dah siap





Nasi Beringin
* sukatan pun agak2 lar yer *
Basuh bersih beras dan rendam dalam 30minit.
Panaskan periuk masuk butter.
Kacau2 masukkan bawang merah,bawang putih & halia yang dimayang halus.
Tumis naik bau pastu masukkan rempah 4 beradik.
Masuk santan cair & daun pandan,tunggu gelegak & masuk garam.
Masukkan beras,kacau rata & bila nasi dah hampir kering masuk halba dan kacau rata.
Tanak nasi hingga masak. Lagi sedap tutup periuk nasi rapat,letak kain & pemberat supaya wap nasi tak keluar
Nasi beringin nih,kita makan dgn sambal tumis ikan bilis petai & ayam perap

Along tanya resepi perap ayam eh kita buat simple bebenor
* sukatan agak2 la yer
Tumbuk lumat bawang putih,halia,jintan kasar & halus,ketumbar & lada hitam.
Gaulkan dgn ayam. Masuk kicap,serbuk kunyit,garam,pak aji & madu.
Perap 3jam pastu goreng


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net