from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 13-Nov-2009 22:02 Email | Share | Bookmark
nasi goreng dublin & daging goreng kicap bercili

15.11.2009 akan diadakan international bazar among diplomat wife di ireland & jemputan terbuka utk semua yg berada di ireland,sapa2 yg luar dari ireland pun dialu2 kan singgah yer bazar dibuka dari pukul 10pagi-4.30ptg.nanti selepas kejadian & kalau lar sempat nak posing kat bazar tu nanti, kita tepek gambo tu kat sni

jadi tu ler bila ada bazar nih,mmg we all semua bz. kita pun join skali buat karipap & popia. en asben pulak bz ngan hal opis termasuk lar penyediaan bazar...banner & sebagainya. ptg tadi pun sempat menambah lagi qty karipap dpt la 202pcs ada yg dijual frozen & ada yg akan digoreng siap2 utk dibawa ke bazar ahad nanti. bila dah siap,masuk ler skit sorang dlm freezer memasing jadi kita punya freezer sendat skit la dis week. jadi oleh kerana sendat,kita pun terlupa nak tambah brg2 basah sudahnya bila nak masak,nengok2 dalam esbok cuma ada daging fenin...fenin...itu yg dok keluar lauk daging jek,memula buat daging halia,kari daging pastu daging masak merah & semalam masak daging kicap bercili!!! sampai en asben pun pelik...apa nih ari2 masak daging...so next week kita tukar lauk eh laling.....

so kita buat ler nasi goreng dublin (actually USA) tapi pasai dah dok dublin tukar la nama makan dgn daging masak merah & semalam masak la daging kicap bercili





utk nasi goreng tu,kita buat cenggini :
Bahan-bahan :
nasi putih (sejuk)
bawang putih
bawang merah
lada hitam
lada sulah
sos tiram
sayur campur
Caranya : tumbuk lumat bwg putih & bwg merah. panaskan skit butter,tumis bawang naik bau,masukkan sayur campur & sos tiram,kacau. masuk nasi putih,serbuk lada hitam & lada sulah. kalau kurang masin blh tambah garam sikit.

Resepi : Daging Masak Merah, dyna MyResepi
Bahan-bahan ( 2-3 orang ) :
1/2 kilo daging dipotong nipis n direbus dengan pewarna merah sehingga lembut
1 bijik bawang besar dimayang
1 bijik cili capsicum hijau
1 cm halia
2 ulas bawang putih
2 sudu besar sos cili, 2 s/b sos tomato n 2 s/b sos tiram.. klu suka bleh lebih2 kan ikut citarasa
garam secukup rase... klu ader.. bleh letak kacang buncis.. daun bawang n daun sup... tak der kat dapur so tak letak...
Cara-cara :
Tumiskan bawang besau.. bawang putih n halia sehingga kekuningan Masukkan sos cili, sos tomato n sos tiram... klu kering taruk air skit... klu suka berkuah bleh taruk banyak skit... tapi jangan banyak ngat... Masukkan garam.. serbuk perasa klu suka bleh letak.. tapi saya tak letak sbb tak elok lah....
Masukkan daging rebus tadi.. masak hingga sebati.. Masukkan cili capsicum hijau tadi.. klu nak letak.. bleh masukkan kacang buncis.. daun sup n daun bawang..

Resepi : Daging Kicap Bercili, hudahana MyResepi
Bahan-bahan ( 4-5 org makan ) :
500g daging batang pinang - di hiris
15 tangkai cili kering
1/2 camca teh jintan besar
1/2 camca teh jintan kecil
1 camca teh lada hitam
1/2 inci halia
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
kicap pekat
sedikit air asam jawa
2-3 biji bawang besar dimayang
garam & gula secukup rasa
Cara-cara :
kisar cili, jintan, lada hitam, halia, bwg merah & bwg putih.tumis bahan kisar sehingga naik minyak
masukkan daging.masukkan air asam jawa, kicap, garam & gula.renihkan seketika, masukkan bawang besar.tutup api, sedia utk dihidang.




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net