from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 19-Apr-2009 16:03 Email | Share | Bookmark
mee goreng

semenjak dua menjak nih arina dah tak nak makan nasi...fenin2 ari2 dok memikir nak masak apa... skang nih dah tinggal 14kg (dok m'sia ari tu maintain 18kg) sian nengok,cam ibu tak bg makan jadi wat ler menu yg dia suka...apa lagi klu bkn adk beradik mee tak kira ler kue tiaw,mee hoon,sepupu sepapat pasta semua dia bedal
last week tetiba ter"rajin" skit,buat ler mee kuning skit & first time kita goreng mee kuning versi kering biasanya lagi suka wat mee basah takpun mee hailam,nasib baik campak2 jadi mee goreng..kot campak2 jadi mee siput tak ke naya
resepi nya pun main campak rasa cam sedap...ok lar masukkan ajer kita buat tak pedas sgt sbb arina nak makan klu tak mmg letak pes cili tu bersudu2

resepi : mee kuning

Bahan-bahan :
500g mee kuning
2 ekor sotong
100g udang
1sb pes cili
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2sb sos tiram
sedikit sos ikan
3sb sos cili
sedikit kicap pekat
sedikit minyak masak
taugeh
sawi
Cara-cara :
Bawang putih & bawang merah dikisar halus. Panaskan minyak & tumis bawang hingga kekuningan. Masuk pes cili dan goreng lagi.
Bila lada dah masak masuk udang & sotong,biar dalam 2minit & masukkan sos tiram,sos cili & sos ikan.
Bila rasa semua dah ok,masuk mee & gaul rata,masuk sawi dan biarkan dalam 5minit. Tutup api & masukkan taugeh.Gaulkan biar rata & makan panas2....best




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net