from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 14-Sep-2008 17:33 Email | Share | Bookmark
Nasi Kebuli

ptg tadi dok jenguk umh kengkawan,tgh mencari ilham apa nak dimasak nak berbuka nanti,dah pukul 4pm baru ler ilham timbul lepas jenguk umh k.rinn terasa nak cuba ler pulak resepi yang k.rinn dok tayang tu
nasi kebuli @ nasi kena buli
nasi nih senang jek nak buat & patutnya dimakan dengan daging tapi en asben tiap kali makan mmg nak yang berkuah jadik kita tukar menu makan dgn ayam masak merah & acar jelatah boleh ngam jugak lar (tapi tak leh lawan nasi minyak lar kan) mayb makan ngan daging lagi sedap,nnt ada masa kita try buat ngan daging pulak
pastu 4ari lepas ada beli tembikai,tak tau lar tekak nih teragak sangat nak minum air tembikai & en asben dah remind awal2 mmg time nih tembikai lum sodap!!! next month baru ler tul2 manis, tapi sbb nak sgt minum air tembikai beli gak ler tembikai sebiji & saiz kecik jek,pastu berbuka tadi buat air sirap campur ngan tembikai...sodappp







Resepi : Nasi Kebuli (atas permintaan k.ummi yer )

900 g beras (basuh dan toskan)
2 biji kelapa parut
5 sm halia
1 batang serai
1 helai daun limau purut
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
minyak ghee utk menumis
2 biji telur (didadar) , kismis & bawang goreng (untuk hiasan)
Bahan giling:
2 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh lada hitam
2 sudu teh serbuk kunyit (yg nih kita tak masuk kan)
Sedikit garam
Cara Membuatnya :
Kelapa diperah ambil santan secukupnya untuk masak nasi. Panaskan minyak ghee,masukkan rempah-rempah,daun limau purut,halia,serai serta bahan giling masak hingga naik bau,masukkan santan & garam tunggu mendidih. Masukkan beras dan masaklah hingga tanak nasinya. Taburkan telur dadar,kismis & bawang goreng diatasnya bila menghidang.



farah :
k.rinz : ooo air tembikaiku sungguh menawan kalbu
k.tie : bln posa nih mmg semua nmpak sodappp
azie : kita dah masuk 6bln@25weeks,mmg peknen perut kecik
k.ct : nnt klu rajin leh ler try
k.hajar : bln posa nih rasa semua nk telan...hehehe
mamaaina : kekeke...ni kes tergoda ngan nasi k.rinn tu
k.ummi : baru jek tepk resepi,nnt tak bz leh la try
fiza : en asben ku memilih gak,tp dah masak kena ler telan kejam..kejam!!!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net