from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 25-Aug-2008 04:42 Email | Share | Bookmark
weekend yg penuh dgn aktiviti

weekend (semalam lar kan...) mmg penuh ngan aktiviti...mcm biasa klu aktiviti gather2 nih mmg disertai ngan makan2 jadinya bkn saja lenguh mulut gusi pasal berborak & bergosip tp perut pun sendat dok sumbat mcm2 makanan & yg paling best weekend tak payah masak yg nih ler yg paling syok....
ari jumaat selalunya mmg masak special skit lar...sbb eb asben kerja 1/2day ajer...leh ler masak menu yg pelik2 skit kita try buat nasi dagang tapi makan ngan kari ayam ler, klu buat ngan kuah ikan tu mmg en asben tak reti makan tp seronok sesangat buat nasi dagang jadikkkk... yahooooooooooooo
the next 2days lak mmg penuh ngan aktiviti jln2 umh kengkawan & makan2...pagi sabtu tu en asben ada golf tournament so takler dia blk lunch (dah selamat tak yah masak2 ) ptg tu dalam kul 6pm gi umh kak asma halim sbb yg kaum lelaki nak tgk bola final (kedah vs selangor) umh k.asma nih mmg dpt channel rtm en asben ler yg beria2 nk tgk maklum ler kedah yg masuk final!! lagi ler dia srnk kedah menang 3-2 jadi mlm tu potluck ler apa lagi..kita bawak apple pie & mee hoon goreng...yg kami2 lak tolong k.asma nih cucuk sate (wat 1000 cucuk) sbb esk nya bos dia kol.roslan nk wat makan2 lak
ptg esk nya kul 2pm (tak yah masak lagik ) gi umh kol.roslan pulak...dia buat makan2 sempena menyambut kedatangan baby barunya...azib baru nk masuk 3bln,montel sesangat tuan umh wat sate,lontong,mee hoon sup,dessert sampai tak muat meja kita lak bawa muffin cekelat....pe2 pun seronok smlm dpt jumpa kengkawan yg br sampai dr m'sia (ni semua blk summer holiday 3bln!!!) isshhh melampau betuiiiii dok tinggal kami2 nih jadi pak guard kat pakistan ni haaa!!! dah lama tak jumpa smlm dok nyembang dari kul 2pm sampai kul 7pm sakan tul klu dapat menyembang


nasi dagangku

kari ayam...resepi nih manyak sedappppppppp

mee hoon goreng potluck...lenguh gak ler tgn goreng sekilo mee hoon

apple pie,resepi alongroz....fuhhh time bake tu baunya...mak aihhh harum satu umh..tak sabor nk ngappp

muffin cekelat resepi k.yani...yg nih sebelum kita make up

yg nih pas kita touch up selama 15minit jek bkn reti pun nk wat lawo2 jadi tepek je lar apa yg patut


Resepi : Nasi Dagang Perantau, yani MyR

Bahan-bahan ( 6 orang ) :
4 cawan beras jasmen atau 3 cawan basmati + 1 cawan beras pulut
1 tin(400ml) santan pekat
4-5 ulas bawang putih-dimayang
1cm halia - hiris macam bilah mancis
1 sudu kecil halba
garam
gula
Cara-cara :
Bersih beras dan rendam. Sekurang-kurangnya 4 jam
Ambik 1/4 tin santan. Tambahkan 1/4 cawan air untuk jadikan santan cair. 3/4 tin santan lagi jadikan sebagai santan pekat.
Masak santan pekat bersama bawang, halba, garam dan gula sehingga gula/garam hancur. Jangan biarkan terlalu lama. Nanti nasi akan rasa cepat muak.
Toskan beras. Kukus sekejap lebih kurang 5 minit. Kemudian angkat dan gaulkan dengan santan cair. Kukus semula sehingga nasi masak.
Bila nasi dah masak, angkat dan gaul pula dengan santan pekat. Kukus semula dalam 5 minit.
Bila dah siap bolehlah dihidangkan bersama gulai ikan tongkol atau kari ayam.

Resepi : Kari Ayam

Bahan-bahan ( 8 org ) :
* Bahan dikisar halus *
20 tangkai lada kering
4 biji lada besar merah
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
3 cm kunyit hidup @ 2 sk serbuk kunyit
* Bahan disangai dan dikisar sekali*
1 1/2 sb ketumbar
1 sb jintan halus
3 biji buah keras
* Bahan yang lain *
1 ekor ayam potong 12
1 labu bwg besar dimayang
2 sb rempah kari daging dibancuh sedikit air
rempah tumis 4 beradik
1 sk halba
1 sk biji sawi
1 cwn santan pekat & 2 1/2 cwn santan cair
2 keping asam gelugor
3 tangkai daun kari
2 biji ubi kentang
1/4 cawan minyak utk menumis
garam,gula & serbuk perasa
Cara-cara :
Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga kekuningan & pastikan jgn sampai hangit
Masukkan rempah tumis 4 beradik, biji halba, biji sawi, daun kari, rempah yg dikisar serta rempah kari daging. Tumis hingga wangi.
Masukkan ayam & ubi kentang. Gaulkan ayam & kentang hingga bergaul rata dgn rempah tumisan biarkan lebih kurang 10minit denagn api sederhana.
Masukkan garam,gula,serbuk perasa,asam gelugor serta santan cair. Tutup periuk dan didihkan hingga ayam lembut.
Apabila ayam sudah lembut,masukkan santan pekat. Kacau perlahan dan kecilkan api.
Dengan api kecil, masak lagi selama 10 minit. Siap.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net