from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 12-Aug-2008 12:13 Email | Share | Bookmark
Minggu Yang Cukup Bz & Lotihhhh!!!

last week letih sungguh....sib baik hb kata cancel wat yasin khamis lepas...fuhhh legaaaa kebetulan clash ngan aktiviti lain,so yasin tunda wat hari ahad nih ler InsyaAllah....we all bz skit dis week,coz ada wat karaoke competition among asean countries...jadinya yg dok embassy mmg bz & lotih glerrrr (sib baik tak gilaaa ) mcm biasa ler tiap kali ada aktiviti apa2 pun org m'sia mmg takleh ketinggalan aktiviti utama nih "aktiviti makan2" tu yg dalam dok karaoke sibuk lak nk memasak...kita pun ada gak join nyanyi tp sbb suara tersangatlah 'merdunya' dpt ler hadiah saguhati....ngeh..ngeh..ngeh....hadiah saguhati pun puas hati dpt kristal 2biji suker....suker....
pastu tenet lak kong wat hal 2-3ari... adoi la tak tau pe cter kat paper...takleh baca email...rasa cam dok zaman batu ler pulak tv jgn ditanya...sll b/out otomatik ler takda siaran!!!! masalahnya skang nih lagi kronik....tang ada api pun sama tv takda siaran!!! aaaarrggghhh pakistan zindabad!!!
dok sakit hati jiwa raga...baik masuk dapur masak apa yg patut...lapor2 leh makan


marble ceklat ciskek..mmg sedap tak rugi mencuba.....tak sampai 1/2 jam licin

ni wat kali kedua...epal cake...bw utk mlm karaoke jugak nih

pepagi jumaat tu kena goreng karipap 40biji & kuih lopes 40biji gak...yg lopes tak sempat nk snap gambo
pg
daging black pepper...resepi nih sedap...guna honey

laksa penang...utk minum ptg...yg nih sah makan 2mangkuk

utk bf....lempeng makan ngan kari daging lama dah tak mkn lempeng...rinduuuuu

aktiviti ngunyah depan tv....kuih gunting kita tgk eh bape lama tahan kuih nih...kot lar lebih seminggu

pulut panggang wat minum ptg


Resepi : Kuih Gunting,chef norzailina nordin

Bahan-bahan ( 1 balang ) :
375gm tepung
2 sudu besar gula aising
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh serbuk cili
2-3 tangkai daun kari-hiris halus
1 1/2 sudu teh garam
white pepper
90gm majerin
130-140ml santan (tambah air jika x cukup)
Cara-cara :
Gaul semua bahan, masukkan santan dan uli jadi doh.
Gunting n goreng.
*** kita blend sekali jintan,ketumbar & daun kari...sonang adunan nih dapat sikit ajer...klu nk buat time raya kena buat 3x adunan...rasa mmg sedapppp sesangat

Resepi : Daging Masak Black Pepper,gohmimie MyR

Bahan-bahan ( 2 orang ) :
200gm daging
2 sudu makan black pepper
3 sudu makan madu
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan susu cair
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
garam, aji, gula & minyak
Cara-cara :
Daging dihiris nipisĀ², bawang putih & halia ditumbuk hingga lumat, blackpepper ditumbuk kasar, bawang besar dibelah 4.
Perap daging bersama black pepper dan madu...selama 1 jam...lagi lama lagi sedap.
Panaskan kuali, tumis halia & bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan daging...tambah sedikit air dan tunggu hingga daging empuk & masak...masukkan sos tiram dan.Masukkan bawang besar tunggu hingga layu...bawang besar boleh diganti dengan daun saderi or daun sup...and rasa dia pun akan lain sket...hiks!
Masukkan garam, aji, gula dan susu cair...kalau nak lebih creamy tambah susu cair lebih sikit.
Siap untuk dimakan.

Resepi : Marble Chocolate Cheesecake

Bahan A :
180 gram mentega
20 gram serbuk koko, diayak
170 gram gula kaster
3 biji telur
120 gram tepung naik sendiri, diayak
1 sudu teh baking powder, diayak

Bahan B
250 gram krim keju
60 gram gula kaster
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur

Cara-caranya :
1. Pukul butter and gula.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
3. Masukkan tepung, serbuk koko dan baking powder yang telah di ayak. Gaul rata.
4. Di sebuah bekas yang lain, pukul kesumua bahan bahan B hingga kembang.
5. Tuang 1 bahagian adunan A kedalam loyang berukuran 7" dan ratakan. Kemudian tuangkan semua adunan bahan B. Ratakan permukaan loyang.
6. Tuangkan baki adunan A.
7. Bakar di oven 160 deg C - selama 60 mins atau dikukus selama 70minit
8. Setelah masak tunggu hingga betul betul sejuk sebelum dipotong dan hidang.
(*** kukus lagi sedapppp....lagi moistttt...simpan lam esbok pas 2ari lagi sodapppp )


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net