from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 28-Jul-2008 15:16 Email | Share | Bookmark
Homework...berzaman baru nk siap...ampun ya k.ct :)

h/work dari k.ct yang nun jauh kat aussie…. Dah lama dok bertapa h/work ni…ampun yer k.ct, ni dok perah2 otak memikir apa yg nk cter…hehehehe

ni h/worknya….6 fakta mengenai kawasan kejiranan anda (tak ke susah tu….hehehehe ) Ni ler hasilnya k.ct setelah bersilat gayung serta berkungfu panda depan pc ni haaaa….kekekeke

1.security
Kebetulan kita duduk kat area yg dikira selamat (tul2 dekat dgn faisal mosque) jadi jiran2 tetangga semuanya org2 kayo (kita jek yg tercampak kat sni) jiran2 semua mmg pasang pak guard & umh kita jek yg takda guard ( cuma ada pondok guard...jadi la kan ) kekekeke Mlm2 dlm kul 11pm ada guard (yg nih dr polis Islamabad) round2 tiup wisel,ni kiranya meronda kawasan laaa…Alhamdullillah lum pernah ada apa2 kes kat area sni.

2.tak mesra alam
Berjiran di sini sgt lah berbezanya ngan m’sia. Org Pakistan (especially ladies lah kan) mmg dok terperap dlm rumah, klu kluar pun mesti dgn family. Boleh nampak yg keluar dgn kwn2 cuma yg bekerja (opis hour kat town area). Jadinya kita pun otomatik ler tak berkawan dok diam2 dlm umh…hehehehe…kebetulan umh kita pun corner lot,sebelah kiri tgh demolish yg sebelah kanan pulak co.dr china sewa dan buat kantin utk staff. Yang sebelah blkg pulak ada laaaa 2kali tegur, ada bela anjing 2ekor paras pinggang kita jadinya tak kuasa nk jenguk2

3.Pembantu rumah
Kebetulan dok kat area org2 kayo nih…jiran2 semua mmg pakai helper. Normal lah klu satu rumah sampai 10org helper, jadinya takda la mcm kat m’sia sambil menyapu/jemur baju/cuci kereta blh bersapa dgn jiran… dekat sni jiran2 mmg buat hal sendiri. Jadinya bila nmpak kita nih menyapu2 kat luar tu tak pun mengerjakan garden kita nih…mmg sesuatu yg pelik bg durang kat sni, bila cter kat m’sia pompuan pun ada yg jadik driver bas skolah, terlopong2 durang tak percaya….hehehe…..

4.Masih pelik tgk org luar
FYI pakistan nih mcm m’sia thn 80an (ada sapa2 berhajat nk dtg sni ke?? ) kekekeke…. Durang masih pelik bila nmpak foreigners (ala mcm kita kecik2 dulu nmpak omputih) Bila bawa ank kita strolling ptg2 tu mmg menjadi perhatian pada mata durang nih, tgk sampai kita nih hilang dr pandangan & mereka sangatlah suka ajak bergambar…kekekeke…dah terasa cam artis lar pulak jadi bila nk keluar biasanya lebih selamat berteman ngan en asben (tu pun durang still tgk cam nk telan!!!) Bila guard2 nampak foreigners lalu selalunya durang siap tabik & wish morning/evening….mula2 tu mmg terkejut ingatkan nak apa…..hehehehe…ye lar dah klu bawa ank kita tu ptg2 jalan lalu 30biji rumah…semua guard buat mcm tu rimas jugak laaa…. Tapi satu yg bagusnya org pakistan nih suka walking & jogging sama ada ptg atau lepas maghrib

5.Rumah kecik kat sebelah blkg
Yang nih bkn umh kecik zaman P.Ramlee eh…hehehehe… di sini mmg amalan pakai helper beramai2…ada yg stay skali ngan owner & ada jugak yg balik hari. Jadinya setiap rumah kat sni, mmg dah disiapkan sebiji rumah asing kat sebelah belakang. Biasanya rumah tu cuma ada satu bilik & bilik air & disediakan utk helper yg stay dgn owner. Lepas tu perumahan kat sni tak standard mcm di m’sia, design rumah semua tak sama sbb durang nih tanah masing2 jadi nk buat rumah bentuk mcm mana ikut suka laaa…takda majlis daerah dtg saman klu buat bentuk rumah yg pelik2 takpun buat rumah sampai 10tingkat pun & lagi satu yg pelik kat sni kwsan perumahan tak buat longkang, klu cuci keta atau siram pokok tu mmg abis jalan2 kat luar tu basah…mayb sbb sni jarang2 hujan tu yg durang tak buat longkang tapi klu sekali hujan lebat mmg terus banjir kilat.

6.Sistem buang sampah
Kat sni tak mcm m’sia ada majlis daerah dtg kutip sampah depan umh. Sini durang sediakan satu tong sampah besar biasanya kat tepi lorong masuk jalan utama. Lepas tu pagi2 ada tukang sapu kat setiap area kawasan nih, tiap2 pagi tukang sapu nih akan tekan loceng (usually 8-9am) nk kutip sampah,jadi durang lah yg akan buangkan sampah. Mmg tukang sapu nih dibayar majlis daerah (sni panggil CDA) tapi mmg menjadi tabiat durang suka mintak duit, tiap2 bulan kita bg lar Rs100 wat duit kopi… kekekeke… tapi sampah tu walaupun ikat elok2 pun nnt kena selongkar (bkn kucing/anjing) tapi org2 susah (selalunya org2 afghan) cari brg2 yg blh dijual semua, mcm botol & kotak. Kadang2 durang dtg umh mintak suratkhabar nk jual..kesiankan…


Moral of the story…..kawasan kejiranan kita nih takla best sgt…tu pasal kita nih terperap kat umh jek, klu kuar pun ada gather2 among m’sian. Bila k.ct bg h/work nih terkulat2 jugak lar memikir nk cter pasal apa eh….hehehehe….Jadi lepas dah baca sikit2 info pasal Pakistan nih…ada ke sapa2 sudi dtg berjalan ke sini…kekekeke k.ct....fuhhhh lega dah siap h/work


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net