from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 21-Jul-2008 10:26 Email | Share | Bookmark
Nasi Kerabu Perantau

tgh2 dok belek2 resepi kat tenet nih...tetiba jek en asben sebut nk makan nasi kerabu...terkojut!!! nasib baik tak jatuh kusi ni haaa ye lar en asben tak makan sayur2 (maklumlah terlebih sihat... ) jadi bila mintak nasi kerabu....mmg ler musykil... dah dia teragak nk makan, kita pun mula lah bersilat kat dapur, nama pun Nasi Kerabu Perantau jadinya campak2 aje lar apa yg ada lam esbok tu sbb ikan kembung takda, jadinya sambal ikan pun tak leh ler join skali, tapi kita tambah ngan daging bakar.


Nasi Kerabu Perantau
resepi yani, MyR

*** Nasi ***
4 cwn beras
1 sudu kecil garam
4 1/2 cawan air - macam masak nasi biasa.. nak lembik/keras kena tambah/kurangkan air
2-3 titik pewarna kuning
2-3 helai daun limau purut(optional)
1 btg serai-diketuk(optional)

*** Sambal Tumis ***
5-10 biji lada kering
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1cm halia
1cm kunyit/ 1 sk serbuk kunyit
200ml/ 1/2 tin santan pekat
2 btg serai
2 keping asam gelugur
2 sudu besar budu / 3 sudu besar sos ikan
garam dan gula melaka

*** Sambal ikan ***
1 ekor ikan kembung- saiz besar
1 cawan kelapa kering/ kelapa parut
2 ulas bawang putih
1/3 biji bawang besar (4-5 biji bawang merah)
1 batang serai
1cm halia

*** Kerabu ***
kubis,timun,taugeh,daun kesum

*** Bahan lain - optional ***
solok lada
telur asin
bawang jeruk
ayam goreng kunyit
sambal belacan

Cara-cara
*** Sediakan sambal tumis ***
blend lada kering, bawang, kunyit dan halia sehingga lumat.
Panaskan minyak(kena banyak siket), tumis semua bahan blend tadi sehingga pecah minyak
*** Masak nasi ***
Cucikan beras dan masukkan semua bahan. Masaklah seperti masak nasi biasa.
*** Cara sedia sambal kelapa ikan ***
Bersih ikan dan bakar. Sementara tu bolehlah goreng kelapa
Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang. Kalau kelapa parut ni kasar, bolehlah ditumbuk sekejap ketika kelapa masih panas-panas.
Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan untuk kelihatan halus.
Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. Kalau guna food processor masukkan bawang dan isi ikan sekali gus ke dalam food processor .
Campur sekali ikan dan bawang, goreng tanpa minyak sehingga agak garing.
Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan garam dan gula. Gaul hingga sebati.
*** Kerabu ***
Hiris semua sayur dan gaul ratakan.
Bila nak makan tu, ambik sikit semua bahan dan letak ke dalam nasi. Boleh juga dimakan dengan bahan lain tu.. lagi sedap

*** yang daging bakar tu simple jek, daging hiris nipis2 gaul ngan garam,pak aji & kunyit sikit pastu masak atas flat pan ngan api slow sampai masak


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net