from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 16-Mar-2010 09:19 Email | Share | | Bookmark
pajeri nenas

kita mmg sukerrrrrr sesangat pajeri nenas nih,biasa buat lebih & lagi sedap makan keesokan harinya...yummyyyy makan pulak dengan ikan goreng panas2 tu



Quote:
Resepi : pajeri nenas
Bahan-bahan :
rempah 4 sekawan
nenas - dipotong sekeping2
pes rempah kari daging
udang kering
garam,pak aji & gula
bawang putih
bawang merah
halia
Cara-cara :
1.Bawang putih,bawang merah & halia ditumbuk lumat. Panaskan sesenduk minyak tumis rempah 4 sekawan naik bau. Masukkan bahan yg ditumbuk lumat,masak kekuningan.
2.Masukkan rempah kari daging, kacau rata & masuk pula udang kering. Masak api perlahan hingga pecah minyak.
3.Masukkan air sedikit (utk kuah) kemudian perasa dgn garam,aji & gula. Last masuk nenas & masak lagi selama 15minit.
4.Pajeri nih mmg masak dgn minyak yg banyak, lepas dah sejuk sikit,buangkan minyak dalam pajeri nenas.


Monday, 15-Mar-2010 00:41 Email | Share | | Bookmark
bun manis & silicon tray

kita baru dapat toys baru silicon tray,best sesangat biasa bila baking guna steel tray,kadang2 tu melekat pastu tiap kali baking kena alas dgn baking sheet. skang nih bila dah guna silicon tray nih senang sesangat,cuma sapu minyak je sikit seang betul,mmg tak melekat langsung!!!! bagus betul tak tau lar ada ke tak dijual di m'sia,mayb ada kot sbb m'sia kan advance mula2 beli dah try buat kek cekelat tak payah letak baking sheet tak melekat,pastu kita try buat bun manis pulak & tak melekat...sukeeeerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr





Thursday, 11-Mar-2010 18:19 Email | Share | | Bookmark
daging black pepper & mee hoon soto

resepi daging masak black pepper nih sedap sesangat resepi dari kak nor & nak buat pun senang tapi masa makan tu match dgn sambal belacan apa lagiiiii menitik2 air mata makan mana tak nya lada hitam lawan sambal belacan...podeeehhhhh lerrrrr yang lagi satu tu mee hoon soto tapi masa nak buat sambal kicap tu cili padi pulak dah habis terpaksa lar kita menukar kepada sambal lada masam manis yang orang utara makan dengan mi hun sup,pun sodapppp blh makan dgn soto




Quote:
Resepi : Daging Black Pepper,nor_67@myresipi.com
Bahan-bahan ( 4 - 5 org makan ) :
500gm daging batang pinang
1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 cawan air
1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
1/2 sudu garam halus dan 1 sb gula
minyak utk menggoreng
Cara-cara :
1.Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng. 2.Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
3.Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
4.Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram
5.Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.


Tuesday, 9-Mar-2010 15:21 Email | Share | | Bookmark
search concert

last month gi tgk konser search kat sni,kat button factory.search on tour in dublin,london & mana eh lagi satu..tak hingat ler...rasanya gi manchester....dan ada satu kumpulan yg ikut tour search nih, kumpulan Hujan.....kita tak familiar sgt yg mana satu...tp bila nyanyi hits dia 'amoi cantik' baru la...ooooooooooooo group nih ke...heheheheheeh
en asben yg byk bergambar sbb dia yg involved masa search sampai sni & sampai durang bertolak ke UK.kita cuma join masa concert
ada ramai gak pelakon malam tu..tapi kita tak kenal sgt so segan nak bergambar kawan kita yg kenal so dia la yg sibuk bergambar...so kita jadi tukang ambik gambo pun jadi lar
tp mmg best...suara amy still power!!! live mmg best!!!

search br sampai kat apartment yg durang stay

nasir with wife suhaila & her dotter...yg lelaki tu pelakon kan

me with nabila (peknen 6months) & norish...amy's wifey

masa concert with my frenz.....her name also amy

amy with m'sian actress...ni yg kita tak perasan sgt...sapa eh

amy with azmi...melodi kan

Hujan


Saturday, 6-Mar-2010 10:12 Email | Share | | Bookmark
bun pandan

bun pandan untuk minum petang,utk bfast & makan la bila2 rasa lapar




Quote:
Resepi : bun pandan, noormasri
Ingredients :
400g strong white bread flour
2 1/2 teaspoons instant yeast
1 teaspoon salt (level)
50g margarine ~ melted
70g - 80g sugar
1 egg
100ml fresh milk ~ lukewarm
110ml pandan juice ~ lukewarm
1 tablespoon fresh milk ~ to brush on the buns before baking
1 teaspoon melted margarine ~ to brush after the buns are out of the oven
Method :
1. Mix flour, yeast, salt and sugar in a big bowl.
2. Make a hole in the middle and pour in the melted margarine, fresh milk, pandan juice and egg.
3. Mix well. Knead for about 15 minutes till a smooth (doesn't stick to your hand) and elastic dough is formed. Note : this dough maybe a bit sticky in the beginning but NEVER add flour
4. Make the dough into a big ball and place it in a greased big bowl. Cover the bowl with cling film and place it at a warm place to prove for 1 1/2 to 2 hours till dough doubles its size.
5. Divide the dough into 50g - 60g balls and place them in a baking tray lined with grease paper or on a greased pan. Do not put them far apart so that when they are baked, the buns will stick to each other.
6. Cover the baking pan with cling film for 1 hour or until the dough doubles the size.
7. Brush the buns with fresh milk.
8. Bake in a pre-heated oven at 190 - 200 C for 15 to 20 minutes or till golden brown.
9. Remove from oven and brush with melted margarine.
10. Let it cool on a wire rack covered with a clean towel to get a soft crust.


[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net