from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 20-May-2010 11:10 Email | Share | | Bookmark
juadah minum petang

 
juadah untuk minum petang ( mana larrr tak babam!!!)

kat rumah nih memang peberet kue tiaw goreng sebabnya senang, cepat & sedap....hehehehe....waffle nih kita buat bila dah abis idea..tak tau nak buat apa untuk minum petang,baru la keluar waffle machine nih dari kotak atas lemari







Quote:
Resepi : Waffle (tak ingat sumber dari mana.... )
Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
3/4 cawan susu segar
2 sb butter - dicairkan
1 st baking powder
1 sb gula
1/2 st garam
Caranya :
Masuk telur dalam blender, kisar dalam 1minit atau berbuih sedikit.
Masukkan bahan2 yang lain. Kisar hingga semua bahan sebati.
Bolehlah dibakar dalam waffle maker


Tuesday, 18-May-2010 17:03 Email | Share | | Bookmark
minum petang....keledek goreng dengan sambal kicap dan kopi o'

 
nikmat betul minum petang dengan keledek goreng cicah sambal kicap sambil minum kopi o' hehehehehe..... actually siap ada pisang goreng...tapi pisang goreng tak sempat nak ambik gambo dah missing in action

kita kalau buat keledek goreng atau pisang goreng nih mmg suka buat bancuhan tepung tu sendiri,ada gak try yg tepung goreng rangup segera tu tapi tak berkenan kat tekak nih cara kita buat bancuhan tepung tu,mula2 panaskan minyak dulu. masukkan tepung dalam bekas, campurkan dengan garam & serbuk kunyit di gaul rata. lepas tu masukkan air sejuk hingga jadi pes tapi biar pekat skit, lepas tu masukkan sesenduk minyak yg dah panas tadi, masa masuk minyak panas nih kacau cepat2 dalam bancuhan tepung takut kang bocor pulak besen plastik tu kacau hingga dapat pes yang leh celup keledek atau pun pisang






Quote:
Resepi : Sambal Kicap
cili padi
bawang putih - jgn banyak sangat
minyak masak
kicap pekat
garam & gula
Caranya :
Goreng cili padi & bawang putih dalam minyak panas (tutup kuali masa menggoreng). Goreng hingga cili padi tak meletup2 lagi dalam kuali tu. Alihkan dari kuali & sejukkan.
Bila dah sejuk masukkan dalam blender. Masukkan kicap pekat,garam & gula,blend hingga halus. Simpan dalam esbok dan boleh tahan lama.


Sunday, 16-May-2010 22:59 Email | Share | | Bookmark
garlic bread with mushroom soup

 
 
 
salam pagi ahad yang indah ceria kat dublin terang benderang kat luar hari nih, matahari terik betul sedap jek blh pakai t-shirt lengan pendek kat rumah....hehehehehehe

ari nih nak share gambar kita godek garlic bread & mushroom soup dah lama simpan resepi nih tapi bila laaaa nak buat bila en asben dok berkali2 hint sedap makan garlic bread ngan sup....kita pun godek lar tapi untuk en asben kita buatkan sup tulang,sbb dia mmg segan skit dgn mushroom soup nih...heheheheh

untuk garlic bread tu, kita guna roti 'pheranchis' cap tesco jek yg garlic tu kita buat,tapi resepi ambik dari mana kita pun dah lupa,sbb copy resepi tapi lupa nak letak sumber mintak halal yer tuan resepi kat sni senang nak dapat fresh parsley tu yg meriah amat kita dok tabur atas roti...hehehehehe. gambar sup tulang tak sempat nak ambik daaaaa...en asben dah perabiskan







Quote:
Resepi : Garlic Bread
Bahan-bahan :
5 ulas bawang putih - bersihkan
8 sb butter (salted) - suhu bilik
potongan roti
daun parsley - cincang halus
Caranya :
Bawang putih dimasukkan ke dalam aluminium foil dan dibakar 150degree selama 20minit. Dah siap keluarkan dari oven dan ketuk hingga lumat. Masukkan dalam butter dan gaul sebati. Sapukan pada roti kemudian taburkan daun parsley dan dibakar 15minit pada suhu 160degree

Resepi : Mushroom Soup
Bahan-bahan :
butter
bawang besar - cincang
bawang putih - cincang
cendawan putih - cincang
cendawan hitam - cincang
cendawan tiram - cincang
kiub ayam - tumbuk lumat
garam dan lada sulah
air utk kuah
tepung jagung
Caranya :
Panaskan butter,tumis bawang kekuningan.Masukkan semua cendawan dan tumis seketika. Alihkan dari dapur dan biarkan sejuk sebentar. Bila dah sejuk kisar hingga halus,kemudian masakkan semula dengan memasukkan kiub ayam dan air. Pekatkan dgn tepung jagung yg dibancuh dengan air,agak2 jgn terlalu pekat sgt.Perasakan dengan garam dan lada sulah. Semua tiada sukatan cuma agak2 je la yer


Monday, 10-May-2010 08:35 Email | Share | | Bookmark
nasi ayam

 
 
 
nasi ayam...nasi ayam... sukerrr buat nasi aym...cepat & senang biasanya sebelum nih tiap kali buat nasi ayam...ayam tu rebus untuk dapatkan stok ayam, pastu ayam tu perap & goreng sekejap. sedap tapi kena makan cepat & tak boleh simpan untuk dinner sbb ayam tu kerassss jadi paling senang kita perap ayam tu & masuk oven sampai ke malam mmg ayam tu moist...moist...gitu





Quote:
Resepi : Ayam perap untuk nasi ayam
5 ketul paha ayam
1 sk bawang putih
1 sk halia
1 sb kicap manis
1 sb madu
2 sb sos tiram
2 sb sos cili
1 sb sos tomato
1 sb ketumbar
1 sk jintan kasar
4 sb air
butter
Caranya :
Masukkan ayam dalam bekas tahan panas (cth : pyrex). Masukkan semua bahan2 perap kecuali butter dan gaul rata, perap selama 30minit.Letakkan butter yg dipotong kiub di atas ayam. Bakar 190degree, 60minit


Thursday, 6-May-2010 11:09 Email | Share | | Bookmark
playground @ herbert park

 
salam semua...
lama betul kita tak update FP nih,terkejar2 skit,sbb kita kena uruskan arina kat sekolah,en asben takleh nak uruskan bz kat opis baru la tau huru hara nak antar & ambik ank balik skolah......... hahahahaha sebelum nih mmg tak pernah buat pun tapi nasib baik kat sini cuacanya aman damai sejuk sejat,bila berjalan tu tak la letih sgt

kat bawah nih kita tepek gambar budak berdua nih dok main sakan kat herbert park kalau sapa2 singgah dublin town kiranya nih antara park yg glamer yg selalu irish dok melepak actually park nih besar,yg berhadapan dgn playground nih ada kolam penuh dgn itik & burung yg mmg tunggu org dtg campak roti pastu ada kawasan penuh ngan munga2 siap ada pintu gerbang...cantikkkk tapi time kita pergi nih mmg tak ambik gambar pun,kolam tu tgh dicuci pastu munga2 pun baru nak kembang kalau pergi skrang nih mmg dah penuh dgn bunga2......nnt2 kita pergi time bunga2 penuh...kita gi ambik gambar & share ngan kengkawan kat sni eh












[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net