from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 10-Jul-2010 15:28 Email | Share | | Bookmark
luxury hot chocolate with mashmallow

 
 
 
sekali sekala minum hot chocolate nih mmg nyaman betuiii tekak biasa kalau outing dok minum kat mark&spencer kat sni,order 'luxury hot chocolate' cawan 500ml pastu mmg luxury betul dgn whipping cream & coklat potong kiub2 tabur atas tu...siap letak mashmallow tepi cawan........ yummmyyyyyy bila teragak kena ler bancuh sendiri kat rumah...tu yg kita godek guna perasa coklat brand Galaxy.....sedap tak berapa manis tapi lagi sedap yg brand Cadbury & tepek ler skit dgn whipping cream pastu kita mmg suka tabur nescafe atas whipping cream biar rasa pahit2 skit dah tu minum sambil cicah ngan mashmallow




Friday, 9-Jul-2010 17:20 Email | Share | | Bookmark
kung pao chicken

 
 
ayam nih kita buat last week...kung pao chicken...penat nak buat ayam nih kena berkungfu panda kat dapur tapi syedaaaapppp sesangat ayam nih..kita sukerrr... biasa kalau buat ayam nih,mmg kita ratah jek sodapppp




Quote:
Resepi : Kung Pao Chicken
Bahan-bahan :
ayam - potong saiz kecil / sedang
tepung jagung
sos tiram
sos cili
kicap pekat
lada kering - potong 1inci
capsicum hijau & merah
kacang gajus - goreng & toskan
bawang besar - potong dadu besar
bawang putih & halia - tumbuk halus
minyak masak
air
garam

Cara Membuatnya :
Ayam digaul dengan garam & tepung jagung. Goreng separuh masak,ketepikan.
Kurangkan minyak dan goreng lada kering hingga garing,ketepikan.
Tumis bahan tumbuk halus hingga naik bau,masuk bawang besar.
Masuk ayam,sos tiram,kicap pekat dan sos cili. Jika terlalu kering masuk sikit air.
Jika kurang masin boleh masukkan sedikit garam.
Masak hingga kering sedikit,masukkan kacang gajus & capsicum kacau rata & tutup api,siap


Thursday, 8-Jul-2010 14:17 Email | Share | | Bookmark
orange moist cake

 
 
kek ni sedap...kita sukerrrr...rasa orange & wangi...paling sedap mkn kek nih masa suam2 kuku actually baru dpt orange sunquick dr m'sia tu yg blh wat cake nih....tapi pada tekak kita kek nih termanis skit,next time kena kurangkan gula skit




Quote:
Resepi : Orange Moist Cake (sumber dah lupa....)
Bahan-bahan :
240g butter
1 cawan gula (sila kurangkan kalau tak suka manis)
1 1/2 cawan SRF
1/2 cawan fresh milk
5 biji telur
3 sb orange sunquick
parutan kulit sebiji buah orange

Cara Membuatnya :
Putar butter & gula sampai kembang.
Masuk telur satu persatu sambil putar kelajuan maximum.
Perlahankan mixer, masuk tepung selang seli dgn fresh milk.
Masuk pati orange dan parutan kulit orange.
Bakar 170degree, 45minit atau sampai masak.


Monday, 5-Jul-2010 20:23 Email | Share | | Bookmark
crepes western vs lempeng melayu

 
 
wat minum ptg semalam

kita try resepi crepes (jumpa kat rumah hana,jopun) suka rasa crepes yg lemak2 & manis just nice...makan ngan aiskrim...sedapppp....kita suker wat nipis2 lagi sedap tapi resepi nih mmg untuk satu adunan jer,dapat la 4keping sekejap jek arina & aira habiskan

pastu untuk en asben kena lar buat benda lain,dah crepes ank dara dia perabiskan kita wat lempeng ler xpress lagi pun lunch buat kari ayam jadi blh lar buat kuah cicah ngan lempeng







Quote:
Resepi : crepes (hanamemories.blogspot)
Bahan-bahan :
50g tepung gandum
20g gula
1 biji telur
150ml susu segar
10g butter - cairkan
setitik esen vanila
Inti - ikut citarasa masing2
Aiskrim
Whipped Cream
Coklat cair@Hersheys
Honey@marple syrup
Gula aising utk tabur - optional
Buah2an pilihan - pisang, strawberry, blueberry, mulbery, beri-beri (ade ker?? hahaa..) or etc

Cara-cara :
Dalam mangkuk, masukkan susu dan gula. Kacau hingga gula larut.
Kocok2an telur dan masukkan. Kacau. Kemudian masukkan tepung.
Akhir skali masukkan butter cair dan esen. Sebatikan adunan kemudian tapis.
Tutup mangkuk dengan plastik wrap. Perap dalam peti ais lebih kurang sejam.
Panaskan kuali non-stick. Lengserkan butter. Ambil sesenduk adunan. Tuang ke dalam kuali kemudian lenggang2kan ketepi sama rata.
Biarkan sebentar sehingga bhgn tepi keperangan. Kemudian terbalikkan. Permukaan akan kelihatan seperti panau bertompok2 putih. Masak lagi sebentar kemudian angkat. Letak di atas pinggan dan buat sehingga habis. Crepe yang sudah siap dimasak, tidak mengapa disatukan kerana ia tidak akan melekat.
Untuk hidangan - Ambil sehelai atau dua helai crepe, paipkan whipped cream atau scoopkan aiskerim. Kemudian buah2an dan juga coklat cair.
Lipat kiri dan kanan seperti bentuk kon atau boleh juga digulung atau lipat 4segi. Sedia untuk di ngap!!


Friday, 2-Jul-2010 20:57 Email | Share | | Bookmark
cucur udang

 
 
wat untuk minum ptg,ingatkan nak buat kuih lopes tapi bila tgk dlm esbok ada udang & daun kucai terus tukar menu lagi pun sambal untuk cucur udang mmg dah ada..tu yg terus buat cucur udang...hehehehehe....alasan ler tu malas nak kukus pulut wat kuih lopes




Quote:
Resepi : Cucur Udang
Bahan-bahan :
5 cawan tepung gandum
2 sb yis kering
udang (potong kecil)
daun kucai
serbuk kunyit
taugeh - kalau suka blh letak sikit
garam
air
minyak masak
Cara Membuatnya :
Satukan tepung,garam,yis,udang,serbuk kunyit,daun kucai & taugeh.
Bila garam dah rata masukkan air sikit2 hingga dapat pes mcm nak buat cekodok
Perap selama 2jam supaya yis mengembang,elok simpan di tempat panas.
Bila nak start masak,panaskan minyak & rendam senduk besi dalam minyak panas.
Bila dah betul2 panas,ambil adunan & isi dalam senduk panas tadi & masuk dalam kuali.
Boleh juga letakkan seekor udang atas adunan sebelum masuk dalam kuali.
Biarkan hingga adunan tertanggal sendiri dari senduk besi tu,balik2 hingga masak sekata. Siap

Untuk sos cucur udang :
Bahan-bahan :
3 ulas bawang putih
20 tangkai lada kering / lada besar merah
cuka
gula
tepung jagung
daun ketumbar - hiris halus
Cara Membuatnya :
Blend halus bawang putih & lada kering / lada besar merah dgn air yg banyak.
Masak dalam periuk hingga mendidih dgn api sedang.
Masukkan daun ketumbar .Adjust rasa dgn gula & cuka.
Masukkan bancuhan tepung jagung. Siap


[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net