from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  26  27  28  29  30  31  32  [33]  34  35  36  37  38  39  40  >  >>]    [Archive]
Monday, 21-Jul-2008 11:58 Email | Share | | Bookmark
Zarith Sofea

sekejap ajer ank sedara kita nih dah masuk 3bln makin montel & sihat



moga jadi anak yg baik budi pekerti & solehah

Quote:
mamasya : klu ada jual kat sni,kita pun main 'tunjuk2' jek teragak nk makan kenalah buat
farah : mak bapaknya kenan nama tu...glam ler pulak...
fazarina : kita pun suka nama tu...sweet jek
hajar : ni montel.....ikut mama dia
fazarina : ok...dah add
cinta (ct) : eh silaaapppp...ni ank sedara kita..kita tgh pegnen 4bln
mamafami : eeeee...comelkan...



Monday, 21-Jul-2008 11:23 Email | Share | | Bookmark
Taufu Bersos Tiram

kita mmg minat sesangat makan tauhu,nak2 tauhu sumbat pastu dolu2 penah makan taufu sos tiram nih kat fud court KLCC tp takkan nk gi dapur mintak resepi kang kena pelangkung ngan tokei kedai jln2 FP Hajar jumpa....yahooooo kita pun start lar bersilat...hehehehe
tq hajar...sedap resepi nih



gambo tak berapa meriah...takda stok daun bawang


Monday, 21-Jul-2008 10:50 Email | Share | | Bookmark
Bakso

lama dok cari resepi nih, siap tanya ngan kwn2 indon kat sni...tapinya tak paham lah pulak apa yg diajar ari nih dok belek2 jumpa jumpa resepi bakso nih, ok start projek tak sampai sejam dah leh bersantap ngan ank dara kita tq yer che'iza share resepi yg senang bangat & sodap lak tu


Bakso
resepi che'iza MyR

Bahan-bahan ( 7-8 org )
Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
Taugeh
Kobis dihiris halus
*UTK BEBOLA
400 gm daging cincang
2 biji bawang merah diracik halus
2 biji bawang putih diracik halus
2 sb telur (1/2 biji)
1 sk tepung ubi / tepung jagung
sedikit serbuk lada sulah n garam
*UTK KUAH
3 biji bawang merah dihiris
* 3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1sk lada sulah biji
1 batang serai diketuk
1 sb pati daging / pati ayam
sedikit serbuk lada sulah
garam n perasa
Cara-cara
UTK KUAH; Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai.
Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
UTK BEBOLA: Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah n bebola
Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola. Boleh juga guna mee lain.


Monday, 21-Jul-2008 10:26 Email | Share | | Bookmark
Nasi Kerabu Perantau

tgh2 dok belek2 resepi kat tenet nih...tetiba jek en asben sebut nk makan nasi kerabu...terkojut!!! nasib baik tak jatuh kusi ni haaa ye lar en asben tak makan sayur2 (maklumlah terlebih sihat... ) jadi bila mintak nasi kerabu....mmg ler musykil... dah dia teragak nk makan, kita pun mula lah bersilat kat dapur, nama pun Nasi Kerabu Perantau jadinya campak2 aje lar apa yg ada lam esbok tu sbb ikan kembung takda, jadinya sambal ikan pun tak leh ler join skali, tapi kita tambah ngan daging bakar.


Nasi Kerabu Perantau
resepi yani, MyR

*** Nasi ***
4 cwn beras
1 sudu kecil garam
4 1/2 cawan air - macam masak nasi biasa.. nak lembik/keras kena tambah/kurangkan air
2-3 titik pewarna kuning
2-3 helai daun limau purut(optional)
1 btg serai-diketuk(optional)

*** Sambal Tumis ***
5-10 biji lada kering
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1cm halia
1cm kunyit/ 1 sk serbuk kunyit
200ml/ 1/2 tin santan pekat
2 btg serai
2 keping asam gelugur
2 sudu besar budu / 3 sudu besar sos ikan
garam dan gula melaka

*** Sambal ikan ***
1 ekor ikan kembung- saiz besar
1 cawan kelapa kering/ kelapa parut
2 ulas bawang putih
1/3 biji bawang besar (4-5 biji bawang merah)
1 batang serai
1cm halia

*** Kerabu ***
kubis,timun,taugeh,daun kesum

*** Bahan lain - optional ***
solok lada
telur asin
bawang jeruk
ayam goreng kunyit
sambal belacan

Cara-cara
*** Sediakan sambal tumis ***
blend lada kering, bawang, kunyit dan halia sehingga lumat.
Panaskan minyak(kena banyak siket), tumis semua bahan blend tadi sehingga pecah minyak
*** Masak nasi ***
Cucikan beras dan masukkan semua bahan. Masaklah seperti masak nasi biasa.
*** Cara sedia sambal kelapa ikan ***
Bersih ikan dan bakar. Sementara tu bolehlah goreng kelapa
Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang. Kalau kelapa parut ni kasar, bolehlah ditumbuk sekejap ketika kelapa masih panas-panas.
Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan untuk kelihatan halus.
Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. Kalau guna food processor masukkan bawang dan isi ikan sekali gus ke dalam food processor .
Campur sekali ikan dan bawang, goreng tanpa minyak sehingga agak garing.
Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan garam dan gula. Gaul hingga sebati.
*** Kerabu ***
Hiris semua sayur dan gaul ratakan.
Bila nak makan tu, ambik sikit semua bahan dan letak ke dalam nasi. Boleh juga dimakan dengan bahan lain tu.. lagi sedap

*** yang daging bakar tu simple jek, daging hiris nipis2 gaul ngan garam,pak aji & kunyit sikit pastu masak atas flat pan ngan api slow sampai masak


Monday, 16-Jun-2008 03:35 Email | Share | | Bookmark
kraftangan kayu pakistan

rehal Quran berukir
rehal Quran berukir
rehal Quran bercorak
View all 45 photos...
CANTIK UNTUK HANTARAN ATAU KEGUNAAN SENDIRI

TEMPAHAN DIBUKA SEHINGGA 27.06.2008


Rehal Quran & bekas simpan Quran dari ukiran kayu

Wall hanging ayat Quran 12"

Bekas simpan barang ukiran kayu

Coaster @ tempat simpan brg2 kecil

ashtray

jewelery box 3pcs

telephone dari marble - blh diguna pakai ya

jewelery box 2 tingkat, cantik utk hantaran

ayat Quran bersulam benang warna emas & frame


[<<  <  26  27  28  29  30  31  32  [33]  34  35  36  37  38  39  40  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net