from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  25  26  27  28  29  30  31  [32]  33  34  35  36  37  38  39  >  >>]    [Archive]
Monday, 28-Jul-2008 15:16 Email | Share | | Bookmark
Homework...berzaman baru nk siap...ampun ya k.ct :)

h/work dari k.ct yang nun jauh kat aussie…. Dah lama dok bertapa h/work ni…ampun yer k.ct, ni dok perah2 otak memikir apa yg nk cter…hehehehe

ni h/worknya….6 fakta mengenai kawasan kejiranan anda (tak ke susah tu….hehehehe ) Ni ler hasilnya k.ct setelah bersilat gayung serta berkungfu panda depan pc ni haaaa….kekekeke

1.security
Kebetulan kita duduk kat area yg dikira selamat (tul2 dekat dgn faisal mosque) jadi jiran2 tetangga semuanya org2 kayo (kita jek yg tercampak kat sni) jiran2 semua mmg pasang pak guard & umh kita jek yg takda guard ( cuma ada pondok guard...jadi la kan ) kekekeke Mlm2 dlm kul 11pm ada guard (yg nih dr polis Islamabad) round2 tiup wisel,ni kiranya meronda kawasan laaa…Alhamdullillah lum pernah ada apa2 kes kat area sni.

2.tak mesra alam
Berjiran di sini sgt lah berbezanya ngan m’sia. Org Pakistan (especially ladies lah kan) mmg dok terperap dlm rumah, klu kluar pun mesti dgn family. Boleh nampak yg keluar dgn kwn2 cuma yg bekerja (opis hour kat town area). Jadinya kita pun otomatik ler tak berkawan dok diam2 dlm umh…hehehehe…kebetulan umh kita pun corner lot,sebelah kiri tgh demolish yg sebelah kanan pulak co.dr china sewa dan buat kantin utk staff. Yang sebelah blkg pulak ada laaaa 2kali tegur, ada bela anjing 2ekor paras pinggang kita jadinya tak kuasa nk jenguk2

3.Pembantu rumah
Kebetulan dok kat area org2 kayo nih…jiran2 semua mmg pakai helper. Normal lah klu satu rumah sampai 10org helper, jadinya takda la mcm kat m’sia sambil menyapu/jemur baju/cuci kereta blh bersapa dgn jiran… dekat sni jiran2 mmg buat hal sendiri. Jadinya bila nmpak kita nih menyapu2 kat luar tu tak pun mengerjakan garden kita nih…mmg sesuatu yg pelik bg durang kat sni, bila cter kat m’sia pompuan pun ada yg jadik driver bas skolah, terlopong2 durang tak percaya….hehehe…..

4.Masih pelik tgk org luar
FYI pakistan nih mcm m’sia thn 80an (ada sapa2 berhajat nk dtg sni ke?? ) kekekeke…. Durang masih pelik bila nmpak foreigners (ala mcm kita kecik2 dulu nmpak omputih) Bila bawa ank kita strolling ptg2 tu mmg menjadi perhatian pada mata durang nih, tgk sampai kita nih hilang dr pandangan & mereka sangatlah suka ajak bergambar…kekekeke…dah terasa cam artis lar pulak jadi bila nk keluar biasanya lebih selamat berteman ngan en asben (tu pun durang still tgk cam nk telan!!!) Bila guard2 nampak foreigners lalu selalunya durang siap tabik & wish morning/evening….mula2 tu mmg terkejut ingatkan nak apa…..hehehehe…ye lar dah klu bawa ank kita tu ptg2 jalan lalu 30biji rumah…semua guard buat mcm tu rimas jugak laaa…. Tapi satu yg bagusnya org pakistan nih suka walking & jogging sama ada ptg atau lepas maghrib

5.Rumah kecik kat sebelah blkg
Yang nih bkn umh kecik zaman P.Ramlee eh…hehehehe… di sini mmg amalan pakai helper beramai2…ada yg stay skali ngan owner & ada jugak yg balik hari. Jadinya setiap rumah kat sni, mmg dah disiapkan sebiji rumah asing kat sebelah belakang. Biasanya rumah tu cuma ada satu bilik & bilik air & disediakan utk helper yg stay dgn owner. Lepas tu perumahan kat sni tak standard mcm di m’sia, design rumah semua tak sama sbb durang nih tanah masing2 jadi nk buat rumah bentuk mcm mana ikut suka laaa…takda majlis daerah dtg saman klu buat bentuk rumah yg pelik2 takpun buat rumah sampai 10tingkat pun & lagi satu yg pelik kat sni kwsan perumahan tak buat longkang, klu cuci keta atau siram pokok tu mmg abis jalan2 kat luar tu basah…mayb sbb sni jarang2 hujan tu yg durang tak buat longkang tapi klu sekali hujan lebat mmg terus banjir kilat.

6.Sistem buang sampah
Kat sni tak mcm m’sia ada majlis daerah dtg kutip sampah depan umh. Sini durang sediakan satu tong sampah besar biasanya kat tepi lorong masuk jalan utama. Lepas tu pagi2 ada tukang sapu kat setiap area kawasan nih, tiap2 pagi tukang sapu nih akan tekan loceng (usually 8-9am) nk kutip sampah,jadi durang lah yg akan buangkan sampah. Mmg tukang sapu nih dibayar majlis daerah (sni panggil CDA) tapi mmg menjadi tabiat durang suka mintak duit, tiap2 bulan kita bg lar Rs100 wat duit kopi… kekekeke… tapi sampah tu walaupun ikat elok2 pun nnt kena selongkar (bkn kucing/anjing) tapi org2 susah (selalunya org2 afghan) cari brg2 yg blh dijual semua, mcm botol & kotak. Kadang2 durang dtg umh mintak suratkhabar nk jual..kesiankan…


Moral of the story…..kawasan kejiranan kita nih takla best sgt…tu pasal kita nih terperap kat umh jek, klu kuar pun ada gather2 among m’sian. Bila k.ct bg h/work nih terkulat2 jugak lar memikir nk cter pasal apa eh….hehehehe….Jadi lepas dah baca sikit2 info pasal Pakistan nih…ada ke sapa2 sudi dtg berjalan ke sini…kekekeke k.ct....fuhhhh lega dah siap h/work


Monday, 28-Jul-2008 14:33 Email | Share | | Bookmark
Nasi Minyak & Baked Sandwich

ari nih menu nya spesel skit dari biasa.... ari tu pas wat pajeri nenas ada lagi nenas lam tin,kang tak guna rosak camtu je la lam esbok tu...jadinya wat la nasi minyak mkn ngan ayam masak merah ngan acar timun nenas kita suka menu nih senang...masak pun copatttt




pastu ada pot luck ari tu kat umh kak pah (tokeh butik cum tailor kami2 kat sni) jadinya dok belek2 resepi try lar resepi baked sandwich...yg nih dpt dari FP Hajar




Resepi : Ayam Masak Merah

500g ayam (goreng separuh masak)
3 ulas bawang putih (kisar)
6 biji bawang merah (kisar)
1 inci lengkuas (kisar)
10 biji lada kering (kisar)
3 helai daun limau purut (kisar)
1 btg serai (ketuk)
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar tomato puree
3 sudu besar santan
1 senduk minyak masak
garam,gula & pak aji

Cara Membuatnya :
1. Kisar bahan kisar hingga lumat.Panaskan minyak,tumis bahan kisar hingga garing & masukkan serai.
2. Masuk air sedikit, masukkan semua sos perasa dgn garam,pak aji & gula.
3. Masuk santan,gaul last masuk ayam,biarkan sekejap. Siap utk dimakan.


Sunday, 27-Jul-2008 07:46 Email | Share | | Bookmark
Pizza.... wat sendiri lagi best....mcm2 boleh letak


sedap makan panas2

sebelum kejadian....

sos pizza

topping... yo lar tokak melayu...nk jugak letak lada merah



Resepi : Pizza
Bahan-bahan ( loyang 11" )
** Untuk doh pizza **
200g / 2 cawan tepung gandum
20g / 2 st yis segera
3g / 1/2 st garam
5g / 1 st gula
10g / 2sb minyak sayuran atau minyak zaitun
1/2 cwn air suam untuk menguli
** Untuk sos pizza **
1 labu bawang besar - cincang halus
2 ulas bawang putih - cincang halus
2 biji tomato - cincang halus
2 sb minyak masak
3 sb tomato puri
2 sb sos tomato
3/4 st gula
1 st oregano
garam & gula
** Untuk Topping **
Udang, sosej, daging ayam, daging lembu
Lada benggala hijau atau merah, tomato
Cendawan butang, bawang besar, nenas
Keju untuk pizza
** Untuk doh pizza **
Campur tepung gandum,yis,garam,gula dan minyak dalam mangkuk besar. Gaul rata. Masuk air suam sikit2 dan uli hingga jadi doh lembut & tidak lekat di tangan.
Sukatan air bergantung pada tepung gandum yang digunakan, agak2 supaya doh tidak melekat di tangan. Masuk doh dalam bekas besar yang telah disapu sedikit minyak.Tutup bekas dgn plastik cling.Letakkan mangkuk dalam tempat yang panas selama 60minit supaya doh naik sekali ganda.
Minyakkan acuan pizza atau loyang yang nak digunakan. Canai doh menjadi bulat setebal 2cm. Masuk doh dalam loyang hingga menutupi loyang. Biarkan sebentar 10minit supaya kembang sedikit.
Cucuk adunan dengan garpu supaya tak gelembung semasa membakarnya. Kemudian bolehlah disapu permukaannya dengan sos pizza.
Parutkan 1/3 keju. Taburkan pula sayur,daging atau ayam serta bahan2 lain mengikut selera sendiri. Akhir sekali taburkan baki keju tadi.
Bakar selama 25-30minit pada suhu 200 degree.
** Untuk sos pizza **
Tumis bawang hingga naik bau. Masuk bahan2 yang lain. Masak sampai agak pekat. Tutup api & sejukkan sebentar.


Quote:
cik puan kesum : salam...sni brg2 buat kek sgt lah ssh nk dapat,semua bw dr m'sia,klu ada pun tak tentu halal ke tak..tepung kek ada tp dari UK tu yg semua resepi pakai tepung kek kita modify pakai tepung gandum...sib baik jadik..klu tak mmg sah main lempar cakera kat dapur
k.hajar : sll nya cheese mmg meriah sesangat
k.muna : malu laaaa akak msk lagiii cedappp
farah : klu dekat dah lama akak antor sedulang
k.ct : tu la sib baik jadik klu tak berlempar cakera kat dapur...alamak h/work tak siap lagik la... huhuhuhu...ssh skit h/worknya.....ok nnt kita buat eh...tunggguuuuuu


Thursday, 24-Jul-2008 14:02 Email | Share | | Bookmark
Gardenku...

ari tu...dok melepak2 kat garden..lama dah tak dok kat garden...asal ptg jek ujan... pelik skit cuaca thn nih.... tgh summer tp hujan jek memanjang...dah jadi cam winter ler pulok
pastu teman arina dok main guling2 panjat2 kat garden tu...kita pun rajin ler snap gambor2 pokok kat garden tu...skali nengok kat dinding....MAAKKKKKKKK naper dah mcm utan rimba!!! sib baik bkn kat m'sia...klu tak meriah ler cik "U" dtg tumpang tdor meh kita nengok pokok2 yg tak berapa nk idup kat garden kita nih (maklumlah tn umh nyer tgn pengkor lgsg tak berbedung tang tanam2 pokok pakan nih)


dah serupa utan rimba...pintu tu pun takleh nk bukak dahhh

yg nih kat sblh depan

pokok bunga kertas nih br jek potong...klu tak lagi skitttt nk cecah tanah

kaktus...ada satu jek kat umh nih...

yg nih tak tau pokok apa...cuma ada daun lebor2 tp takda bunga

pokok nih lasak...cantik letak lam bowl isi air..letak lam toilet...kekeke

rasa2 pokok nih byk kat m'sia...

pokok nih senang nk jaga..ada 5 pasu kat umh

pokok nih dr daun,btg & munga..semua kaler purple

pokok serai dah nk tumbang...ari2 dok hujan lebat

jgn tak caya...limau kasturi m'sia mariiii sonang nk buat sambal belacan & sirap limau

pokok pisang nih sungguh byk jasanya....hehehe


Wednesday, 23-Jul-2008 06:04 Email | Share | | Bookmark
Menu simple ari ni...

ari nih maleh tul nk masak...tak tau la pasal apa...dok melepak depan tv tgk BBC Food nk kata tak sihat ok jek...mayb sbb dah 'membuyungkan' diri nih....mood tu kekadang melencong jadinya masuk dapur wat kung tao aje la, nk silat2 gayung sakit pinggang la pulak...kekekeke
menu ari nih... pajeri nenas,sambal ikan bilis cili api,kangkung goreng & bawal putih goreng pastu utk minum ptg lak goreng mee hoon aje laaaa







Quote:
mamasya : pajeri nenas nih hb kita suker makan...kiter lagiiiii suka
farah : UUM hujan ka la nih? nengok gambor gajah2 tu mcm br pas ujan...
hajar : uiihhh k.hajar dok sebut2 maggi terus terliur
fazarina : mmh sedaappppp
aziemas : eh cikgi rupanya nih tgh rajin dok belek2 FP sambil snap2 gambo


[<<  <  25  26  27  28  29  30  31  [32]  33  34  35  36  37  38  39  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net