from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 16-Jul-2010 18:14 Email | Share | | Bookmark
daging paprik

 
resepi di kala kepeningan tak tau nak masak lauk apa!!!! kalau bab daging nih mmg fenin betul la apa yg nak di godeh rumah kita nih mmg tak berapa gemor ngan lauk daging

dok jenguk dlm esbok semua sayur tinggal sikit2 je,senang wat paprik habiskan semua sayur pastu blh la gi beli sayur lain




Quote:
Resepi : Daging Paprik
Bahan :
daging - potong lawan urat
bawang putih,cili padi & halia - tumbuk lumat
sayur - capsicum,cauliflower,tomato,kacang,carrot
bawang besar - potong besar2
lada besar merah
lada besar hijau
sos tiram
sos cili
sos tomato
daun limau purut - potong halus
serai - ketuk
minyak
garam & gula
Caranya :
Dalam minyak yg banyak & api besar goreng daging hingga tepinya sikit kekuningan.
Angkat & toskan, buangkan minyak & tinggalkan dalam 4 sudu besar.
Tumis bahan tumbuk lumat naik bau,masukkan daging.
Masuk sos2 kacau rata. Kalau pekat masuk air sikit.
Masuk serai & daun limau purut,gaul rata.
Masuk segala sayur & bawang,kacau rata & adjust la ngan garam & gula.Siap


Thursday, 15-Jul-2010 13:52 Email | Share | | Bookmark
perencah cukup rasa maggi

 
 
 
ari tu order brg2 dr m'sia & dah selamat sampai,pastu adalah kita order susu cap Teko tapi skrang nih ada promotion beli setin susu tu dapat 1pek 10g perencah maggi....oleh kerana kita order susu tu banyak so perencah tu pun dah melambak2

tu yg kita dok try masak guna perencah nih...mmg tak payah masuk garam & aji sbb rasa dah sedap....nama pun perencah cukup rasa kita suker....sampaikan segala goreng2 semua masuk perencah nih,tapi kena pakai sikit je lar sbb mmg masin!!!

kita try wat cekodok udang guna perencah maggi nih.....sedappp ghupanya






Quote:
Resepi : Cekodok Udang
Bahan-bahan :
5 cawan tepung gandum
1 pek @ 10g perencah maggi cukup rasa
2 sb yis segera
1 biji telur
20 ekor udang - potong kecil
2 biji bawang besar holland - potong dadu kecil
carrot,kacang peas,jagung
daun bawang - potong kecil
air - secukupnya
Caranya :
Masuk tepung,yis,telur & perencah maggi, gaul rata.
Masuk bahan2 lain, last masuk air skit2.
Perap 1jam & blh lar digoreng api besar.
p/s : adunan cekokdok nih banyak,kalau lebih simpan dlm fridge esknya blh smbg goreng ya


Wednesday, 14-Jul-2010 13:36 Email | Share | | Bookmark
rojak perantau

 
teragak nak makan rojak...maklum ler dok sni apa la yg ada nak masuk dlm rojak nih, selain nenas & timun...huhuhuhuhuhuhu...tapi berbaloi la dpt mkn rojak walaupun timun & nenas pastu tabur kacang tanah bebanyak & bijan.....syodappppp

sambal / kuah rojak nih kita terjumpa kat asia market..beli sebotol je lar wat try test ghupanya sedap sesangat...pasni kalau jumpa lagi mmg kita angkut sedozen!!!!




Tuesday, 13-Jul-2010 09:21 Email | Share | | Bookmark
pizza

 
 
 
sesekali buat pizza sedap jugak..... bila takdak mood la nih nak masak nasi

kali nih wat pizza nih nipis2 skit...kalau yg tebal tu mkn sekeping pun rasa nak terlentang kenyangnya yg sekeping lagi satu buat ghupa mickey mouse....utk arina & aira tapi bila dah terover tepek cheese abis tinga mickey tu tertutup ngan cheeseeeeee






Quote:
Resepi : Pizza
Bahan-bahan ( loyang 11" ) :
** Untuk doh pizza **
200g / 2 cawan tepung gandum
20g / 2 st yis segera
3g / 1/2 st garam
5g / 1 st gula
10g / 2sb minyak sayuran atau minyak zaitun
1/2 cwn air suam untuk menguli
** Untuk sos pizza **
1 labu bawang besar - cincang halus
2 ulas bawang putih - cincang halus
2 biji tomato - cincang halus
2 sb minyak masak
3 sb tomato puri
2 sb sos tomato
3/4 st gula
1 st oregano
garam & gula
** Untuk Topping **
Udang, sosej, daging ayam, daging lembu
Lada benggala hijau atau merah, tomato
Cendawan butang, bawang besar, nenas
Keju untuk pizza
Cara-cara :
Untuk doh pizza
Campur tepung gandum,yis,garam,gula dan minyak dalam mangkuk besar. Gaul rata. Masuk air suam sikit2 dan uli hingga jadi doh lembut & tidak lekat di tangan.
Sukatan air bergantung pada tepung gandum yang digunakan, agak2 supaya doh tidak melekat di tangan. Masuk doh dalam bekas besar yang telah disapu sedikit minyak.Tutup bekas dgn plastik cling.
Letakkan mangkuk dalam tempat yang panas selama 60minit supaya doh naik sekali ganda.
Minyakkan acuan pizza atau loyang yang nak digunakan. Canai doh menjadi bulat setebal 2cm. Masuk doh dalam loyang hingga menutupi loyang. Biarkan sebentar 10minit supaya kembang sedikit.
Cucuk adunan dengan garpu supaya tak gelembung semasa membakarnya. Kemudian bolehlah disapu permukaannya dengan sos pizza
Parutkan 1/3 keju. Taburkan pula sayur,daging atau ayam serta bahan2 lain mengikut selera sendiri. Akhir sekali taburkan baki keju tadi.
Bakar selama 25-30minit pada suhu 200 degree.
Untuk sos pizza :
Tumis bawang hingga naik bau. Masuk bahan2 yang lain. Masak sampai agak pekat. Tutup api & sejukkan sebentar.


Monday, 12-Jul-2010 09:09 Email | Share | | Bookmark
salad,bread & mushroom soup

 
 
ni lar menu bila en asben takda kat rumah

bila en asben dinner outside...kita sukerrrr ler takyah msk nasi & lauk pauk bagai senang jek wat salad dgn lemon dressing pastu bakar roti & buat ler mushroom soup kat sni pulak salad yg dijual mmg fresh & dah siap potong,tinggal ngap ajer....senang keroja





Quote:
Resepi : Salad Dressing
Bahan :
Salad - bersihkan & potong
lemon dressing / perahan air lemon
brown sugar
sos ikan
Caranya :
campurkan semua bahan,kacau hingga gula larut & adjust rasanya.
biar masam skit tapi jgn termanis ya
gaulkan dgn salad,siap


[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net