from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 23-Jul-2010 11:52 Email | Share | | Bookmark
daging masak halia

 
daging masak halia nih muncul kat dapur kita nih setahun ada kot 2kali jek

bila teragak nak makan jek baru la buat




Quote:
Resepi : Daging Masak Halia
Bahan :
500 gm daging batang pinang - dipotong nipis melawan urat
5 inci halia muda - dimayang
1 sb rempah 5 spices
1 labu bawang besar - tumbuk lumat
3 ulas bawang putih - tumbuk lumat
2 batang daun bawang - di ambil hingga ke pangkal putih
1 sb serbuk lada hitam
serbuk lada sulah
Caranya :
Panaskan minyak dan goreng daging dalam minyak yg banyak dengan api yg besar.
Keluarkan daging dan tinggalkan 4sb minyak dalam kuali.
Tumis bahan tumbuk lumat bersama rempah.
Masukkan halia,masukkan daging & lada hitam dan kacau rata.
Perasakan dengan lada sulah.
Akhir sekali masuk daun bawang,kacau rata. Siap


Thursday, 22-Jul-2010 11:39 Email | Share | | Bookmark
macaroni bakar

 
 
kita mmg suka resepi nih...semua bahan campak2 ikut selera tekak kita nak buat pun mudah pastu cheese kat sni plak murah...apa lagi curah je lar atas macaroni nih :-




Quote:
Resepi : Macaroni Bakar
Bahan :
300g macaroni - masak ikut arahan pada bungkusan
3 sb pes lada
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
100g isi ayam
fishball
sos tiram
sos cili
sos tomato
kicap manis
kiub ayam
sayur - carrot,capsicum etc.
mozarella cheese
minyak masak
Caranya :
Panaskan minyak & tumis bahan2 di kisar halus hingga masak.Masuk isi ayam & fishball,kacau rata.
Masuk kiub ayam & sedikit air.
Masuk semua sos gaul rata & masukkan macaroni & carrot.
Bila semua sos dah rata masukkan sayur-sayuran yg lain. Siap alihkan macaroni dlm pyrex.
Taburkan cheese & bakar 180degree selama 15minit atau hingga cheese melted. Siap


Tuesday, 20-Jul-2010 12:40 Email | Share | | Bookmark
Rich Marble Choco Cake Sheila Mambo

 
 
kita dok cari resepi kek yang en asben blh makan tu yg terjumpa kek nih kat rumah ika(bangkok) tapi resepi nih dah merata berjalan la...thanks to tuan punya resepi...kita pun copy resepi nih kat rumah ika...kita pun kurangkan sikit gula

setakat nih,resepi marble cake coklat..pada tekak kita la...resepi nih yg paling sedappppp... very moist & sbb guna coklat masakan kan...mmg terasa betul tang cekelat kek nih gambo kek tu nmpak la sememeh...sbb nya dah lewat...elok2 suam2 kuku kita terus potong...sbb dah time en asben blk dr opis nak minum ptg





Quote:
Resepi : Rich Marble Choco Cake Sheila Mambo (http://kurniaanmu.blogspot.com)

Bahan-bahan :-
125 gm dark coklat, dicincang dan dicairkan
125 gm mentega
125 gm gula kastor (kurangkan 115g)
2 bj telur, dipukul ringan
155 gm tepung naik sendiri
80 ml susu cair (tukar fresh milk)
1/2 sdt esen vanila

Cara-cara :-

Panaskan oven terlebih dahulu.
Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
Masukkan telur sedikit demi sedikit dan esen vanila. Pukul lagi.
Tuang susu dan selang seli dengan tepung. Gaul adunan sehingga sebati. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Satu bahagian dimasukkan dark coklat yg telah dicairkan. Manakala satu bahagian dibiarkan kosong.
Griskan loyang. Tuang adunan plain diikuti adunan coklat. Lakukan sehingga habis kesemua adunan. Lorekkan dgn garfu atau toothpick untuk menampakkan corak.
Bakar pada suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
Sejukkan dan bolehlah dihias dengan topping.


Monday, 19-Jul-2010 12:22 Email | Share | | Bookmark
kek chiffon pandan

 
 
 
View all 4 photos...
dah lama simpan resepi nih,tapi dok tunggu bila nak buat..tu yg sampai seru kita godek kek nih... sedapppp kek nih,sbb pakai santan & wangi pulak tu cuma pada tekak kita kek nih manis skit...next time buat kena kurangkan gula & lebihkan garam untuk rasa lemak2 berkrim

dah tu bila arina cuti summer nih dia mmg rajin sungguh dok di dapur,kita main icing ler kat dapur apa lagi buat buttercream wat tepek kat cake....yaaa mmg sememeh!!! hahahahahahahhaha... tapi dah berzaman betul kita tak main icing!!!

tapi en asben complain...lain kali kalau nak main icing...sila ketepikan separuh utk dia makan...sbb dia mmg tak berkenan langsung dgn kek2 yg tepek icing....hehehehehehe...kek nih mmg adunannya byk & kita suh en asben bawa masa dia g main bdminton







Quote:
Resepi : Kek Chiffon Pandan, shamatul86,MyResepi

Bahan-bahan :
Bahan A :
6 biji kuning telur
2/3 cawan minyak Mazola
2/3 cawan santan dari ½ biji kelapa (kita pakai semua santan pekat)
½ sudu teh garam
1 cawan gula pasir
pewarna hijau (pandan)-banyak mane ikut suke (kita guna pandan emulco)
2 cawan tepung diayak bersama 2 sudu teh baking powder
Bahan B :
6 biji putih telur
2/3 cawan gula pasir
1 penutup cream of tar tar
Cara-cara :
Bahan (A) :
Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup)
Masukkan pewarna hijau, minyak & santan. Kacau.
Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder).
Ketepikan
Bahan (B) :
Pukul putih telur sehingga menjadi buih sabun.
Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A dan bakar.
(kita bakar 150degree, 35minit)


Sunday, 18-Jul-2010 21:13 Email | Share | | Bookmark
lompat tikam dan cendol

 
 
kita wat lompat tikam untuk minum petang

oleh kerana en asben tak makan kuih nih,jadi masa adunan nih baru jek masak kita ambik la skit tekan atas senduk wat cendol adil dan saksama la kan...sorang makan kuih lompat tikam & sorang lagi makan cendol arina & aira selera pulak makan kuih ni

resepi mmg takda sukatan...mcm biasa la kan...cuma guna tepung beras,gaulkan dengan air daun pandan,air,pewarna hijau & air kapur dan masak atas dapur sambil di kacau selalu la ya pastu biarkan beku dalam bekas lepas tu buat lar air gula melaka & santan pekat...tu aje lar





[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net