from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 26-Jan-2010 12:09 Email | Share | | Bookmark
menu kedai makan

last week tetiba jek angin rajin dtg menyapa kat dapur kita pun dah lama tak masak mcm2 kat rumah,maklum ler yg makan berdua jek tu yg 'malaszzzz' nak masak lebih2

kita pun buat ler menu yg biasa order kalau makan kat kedai makan kat m'sia kita buat tom yam,ikan masam manis,paprik ayam,sotong celup tepung siap dgn sambal belacan puas hati makan.....


resepi utk paprik ayam tu, makyong dr MyResepi....
Bahan-bahan ( 4 ) :
½ ekor ayam - dipotong kecil2
4 ulas bwg merah - ditumbuk
2 ulas bwg putih - ditumbuk
1 labu bwg besar - dimayang
2 btg serai - dititik
2 biji buah tomato - dipotong 4
5 biji cili padi - ditumbuk
bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
bahan2 perasa
Cara-cara :
Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.






Thursday, 31-Dec-2009 14:11 Email | Share | | Bookmark
mee ladna,kuih lopes & kuih bakar

resepi asal kue tiaw ladna,tapi yg ada dlm esbok pun cuma mee....bantai aje lar lagi pun time tu tinggal sejam je lagi arina nak blk dr skolah tu yg laju jek masuk mee ok gak la masuk mee & rasa pun ok jek,habis sepinggan arina makan lagi pun ladna nih tak pedas mmg sesuai utk budak2 nak tumpang makan,klu mak budak kena letak lada jeruk sodappppp

kuih lopes & kuih bakar tu utk minum ptg,dah lama buat cuma dok lupa nak masuk gambar kat sni

resepi ladna, sumber dari MyResepi,minami133 :
Bahan-bahan ( 2 org ) :
kueh teow
3 ulas bawang putih dicincang kecil2
2 sudu minyak
2 sudu sos tiram
sekeping dada ayam
lobak merah
kobis bunga
2 sudu besar tepung jagung
cili padi
kobis
air
garam dan secubit ajinomoto
Cara-cara :
panaskan minyak. masukkan bawang putih dan goreng sehingga kuning. masukkan ayam yg dipotong kecil2.Bila ayam dah masak, masukkan sos tiram. goreng seketika. masukkan air mengikut keperluan.
masukkan lobak merah terlebih dahulu.bila dah nak mendidih masukkan kobis bunga, cili padi, kobis, garam dan ajinomoto. masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn air utk memekatkan kuah.
Setelah kuah mendidih bolehlah dihidang bersama kueh teow.




Tuesday, 22-Dec-2009 18:32 Email | Share | | Bookmark
b'day gal arina & aira

salam....

buah hati ibu...aira genap setahun & arina genap 4thn....

dua2 lahir bln dec. ikut cam ibu jugak...hehehe...cuma ibu jek dok hujung2 thn

sempena b'day aira & arina, kita buat kat indoor games dalam 2jam je kat sana. lepas tu berangkat ke rumah kita pulak sbb ada buat makan2 & bbq kat rumah. biasa la bila outing kat sni,tang makan tu yg susah. bila buat b'day party kat indoor games,outside food not allowed & makanan pulak limited, so indoor games utk bebudak nih main puas2 dok terjun sana sni,lepas tu sambung kat rumah kita makan puas2 hehehehe tapi sbb sibuk dok bbq & makan mee hailam & nasi lemak kita terlupa nak ambik gambar aktiviti makan2 kat rumah









Monday, 21-Dec-2009 09:58 Email | Share | | Bookmark
nasi impit goreng cina & nasi beringin

salam semua,
amboiii sibuk bebenor sampai sebulan tak update website sibuk dgn persiapan raya haji pastu beraya haji pastu bila dah tukar ke musim sejuk nih mcm2 winter bug menyerang kesian kat aira & arina dok demam & batuk tak berenti. bila adk dah elok,kakak pulak demam..biasa la kan dugaan nak membesarkan ank2
arina skrang dah pergi sekolah,yg kelakarnya terus lompat masuk junior infant,kiranya kalau di malaysia masuk tadika. kalau ikutkan rules kat sni,next sept. baru arina blh join junior infant,tapi kebetulan pergi survey skolah awal dec.arina dah genap 4thn & bila tanya principal,dia kata ok je blh terus join,mmg arina lewat register sepatutnya sept ari tu masuk montessori tapi kat sni mmg skolah betul2 limited. bkn takda skolah tapi satu klas mmg tak ramai bdk2 senang utk cikgu monitor. adoiii dugaan betul nak cari skolah kat sni,terus teringat kat m'sia...senang bebenor nak antar ank gi skolah, rasa tak leh antar sni leh antar gi kampung sebelah....kat sni nak antar ank gi skolah pun dia tgk add rumah kat mana,durang akan bagi yg mana add dekat area skolah,klu luar dari situ biasanya mmg tak dilayan!!! itu lar beza sistem persekolahan di dublin nih
skang kita story bab godek2 kat dapur projek kat dapur nih dah lama tapi dok tangguh nak masuk gambo kat sni. pas raya haji ari tu ada la 3biji ketupat dok tergolek lam esbok,dari membuang baik ler kita try buat nasi impit goreng cina,ni 1st time buat rupanya sodappppppppppp tak rugi cuba resepi nih,buat senang rasa pun sedap!!!!!
resepi lagi satu nih,nasi beringin nak buat nasi nih mudah je tapi yg payahnya pas makan nasi nih kena cari buai kat pokok kena nyanyi2 mcm bwg putih bwg merah la pulak maklum ler nasi beringin resepi nih dpt dr akak kat sni,sbb dia cter kat kl nasi nih mmg glam makan dgn rendang daging & ayam perap berempah betui ka??? masa dok kl mmg tak penah dgr pun pasal nasi ni... jadi kita pun try ler buat,mmg sedap pun kiranya blh la tukar dgn menu nasi lemak



Nasi Impit Goreng Cina
* sukatan agak2 la yer *
Tumbuk lumat bawang putih,bawang merah & lada besar atau cili padi.
Panas minyak tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
Masuk udang,ayam & kiub ayam.
Masuk sos tiram,sos cili & sos tomato. Masuk sayur2 yg anda suka
Perasa dgn garam,gula & pak aji. Kalau nampak kering,masuk air panas skit. Rasa semua ok.
Masuk nasi impit yg dipotong dadu besar2. Kacau2 rata pastu dah siap





Nasi Beringin
* sukatan pun agak2 lar yer *
Basuh bersih beras dan rendam dalam 30minit.
Panaskan periuk masuk butter.
Kacau2 masukkan bawang merah,bawang putih & halia yang dimayang halus.
Tumis naik bau pastu masukkan rempah 4 beradik.
Masuk santan cair & daun pandan,tunggu gelegak & masuk garam.
Masukkan beras,kacau rata & bila nasi dah hampir kering masuk halba dan kacau rata.
Tanak nasi hingga masak. Lagi sedap tutup periuk nasi rapat,letak kain & pemberat supaya wap nasi tak keluar
Nasi beringin nih,kita makan dgn sambal tumis ikan bilis petai & ayam perap

Along tanya resepi perap ayam eh kita buat simple bebenor
* sukatan agak2 la yer
Tumbuk lumat bawang putih,halia,jintan kasar & halus,ketumbar & lada hitam.
Gaulkan dgn ayam. Masuk kicap,serbuk kunyit,garam,pak aji & madu.
Perap 3jam pastu goreng


Thursday, 19-Nov-2009 12:35 Email | Share | | Bookmark
international bazar

hari ahad lepas telah diadakan international bazar (among diplomat wife) kat dublin. tujuan bazar ialah untuk merapatkan hubungan antara negara2 luar & juga untuk raise fund for charity. alhamdullillah hasil usaha & kerahan tenaga semua ahli perwakilan, akhirnya berjaya jugak menjual karipap,popiah,teh tarik,mee goreng,nescafe tarik & kraftangan m'sia. actually nescafe tarik tu kita saja2 bawa utk minum2 sambil2 dok menjual tu,tapi dah brg makanan cepat sgt habis,kita letak jugak nescafe utk dijual...pun habis gak gerai dibuka dari pukul 11pg-4.30ptg & kesemua makanan & minuman habis dijual pada jam 1.30tgh!!!!! mmg kami semua pun terkejut badak mana tak nya gerai lain melambak2 lagi makanan,kita org dah takda apa nak dijual kecuali brg2 kraf. tiap kali org singgah gerai m'sia dok tanya karipap ada lagi dak kesian pulak!! so next yr klu join bazar ni,mmg nak kena buat xtra xtra xtra baru puas hati kita konon2 jemput la kengkawan kita (m'sian yg stay kat sni lar) sudahnya durang dtg kul 2pm takda apa makanan yg tinggal...yg ampun ya kengkawan nak makan karipap & popiah,jemput lar dtg umh











Quote:
khaty : sll la tepek gambo bebudak & aktiviti kat sana
zara : mmg karipap & popia menjadi rebutan tiap thn
k.ina : tu nmpak slim...kamera trik je tu...kekeke
lina : ikut la mana kita berhijrah..kot lepas nih zimbabwe pulak doh!!!
k.nurul : tu ler..patut wat minum sndr..abis jugak kena jual!!
ummy : sy pun bkn di rome
RnZ : bangga & seronok yg di jual semua abis
bandak : tak tau la bila nak blk,klu free summer next yr kot
cho zila : a'a mmg dulu kat pakistan,now kat posting ke dublin,maklum ler hidup cam nomad




[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net