from dublin with luv

By: norhafiza mohammad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Monday, 15-Feb-2010 20:55 Email | Share | | Bookmark
Pasta with white sauce & cheese

pasta nih di godek setelah ank dara ku memprotes tak nak makan nasi...bila tanya nak makan apa??? nak makan manggi... kita pun jegil mata mintak ampun mmg ibu tak kan masak!!! kita ckp kat arina sila request makanan lain tu yg dia list...nak makan mee/kue tiaw/mee hoon... bkn tak nak buat tp mmg bhn2 nya takda kat rumah....last2 kita buat pasta...senyum sampai ke telinga... adoiii la ank dara ku yg sorang nih!!!!
mula2 nak buat pasta bolognese tp kadang2 ikut mood arina taknak makan,tu yg kita pun masak2 campak2 apa yg patut....dah siap kat bawah ni resepinya.....




Quote:
Resepi : Pasta with white sauce & cheese
pasta - rebus empuk & toskan
bawang putih - potong dadu
bawang besar (holland) - potong dadu
stok daging kiub/kalau ada daging cincang lagi sedap
slice cheese
fresh milk
sos tomato
oregano
lada sulah & minyak zaitun
Cara Membuatnya :
Panas minyak,goreng bawang kekuningan & masuk stok daging.Kalau guna daging masak hingga berubah warna.Masuk air panas sedikit supaya tak terlalu kering.
Masuk sos tomato & fresh milk. Dah gelegak masuk slice cheese.
Bila cheese dah hancur masuk oregano & lada sulah. Dah siap.
Bila nak makan,ambil sikit pasta & ambil sikit sos nih gaulkan sebati,makan ler panas2
p/s : lupa nak masuk cendawan


Sunday, 14-Feb-2010 12:44 Email | Share | | Bookmark
Soft Marble Cake

kek nih projek ari khamis,ni la jadinya bila dok melawat kawasan pi jalan2 blog kengkawan asal berkenan & terliuq jek kena ler godek kek nih jumpa kat blog kak za ---> zaliana.blogspot lawa betui ler rupa kek nih kat blog kak za..nmpak menarik tu yg try
masa kita dah campur bhn2 tu nmpak mcm tepu so kita tambah ler susu dalam 3sb (ampun ya kak za sesuka ajer adjust resepi) tp hasilnya mmg sedap & mmg lembut. lepas dah bg kat kwn2 opis en asben pun ada lagi 1/3 kek nih....so en asben tapau gi main badminton hari jumaat...mcm biasa lar klu tapau gi badminton mmg sah licin



Quote:
Resepi : Soft Marble Cake, sumber zaliana.blogspot.com
Resipi asal oleh Puan Aini Salim.
Bahan-bahan:
270gm mentega
250gm gula kastor
260gm tepung gandum
1 camt baking powder
6 biji telur
2 camb susu pekat manis (condensed milk)
1 camb ovalette
1 camb air
1 camt esen vanila
10gm serbuk koko
1 camt chocolate emulco - optional tapi kalau ada lagi bagus untuk mendapatkan warna
cara membuatnya :
1. griskan tin kek berukuran 10 x 7 x 3 atau 20-23 cm springform. ketepikan
2. ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder dan ketepikan
3. satukan mentega, susu, esen vanila dan pukul sehingga gebu dan ringan (apabila diangkat dengan spatula adunan tidak jatuh). ketepikan
4. kemudian satukan telur ovalette, air, gula, campuran tepung tadi dan pukul sehingga kembang dan rata
5. masukkan adunan mentega (no. 3) ke dalam adunan no. 4 dan kacau rata
6. keluarkan 1/4 adunan dan campurkan dengan serbuk koko dan chocolate emulco. kacau sehingga sebati
7. masukkan 3 senduk adunan plain ke dalam tin kek dan 1 senduk adunan cokelat
8. ulangi sehingga habis adunan digunakan
9. ambil chopstick dan buatkan bentuk marble
10. kemudian bakar pada suhu 180C selama 45-50 min atau sehingga masak
11. setelah masak padamkan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 min
12. selepas itu bolehlah dikeluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dipotong kek tadi


Saturday, 13-Feb-2010 13:34 Email | Share | | Bookmark
karipap & popiah tuna

lepas tgk kak ina (alah...yg glamour ngan nuffnang tu...ahaksss) punya blog semalam ada karipap ler pulak...baru ler teringat eh ada karipap ler dalam esbok kita nih masalahnya mmg 'tak berapa gemor' nak goreng2 nih...biasa nya bila dah buat stok frozen nih,nak goreng ler pulak bercinta tu yg suka baking kek & uli roti sah2 kuar oven dah siap tinggal ngap ajer
untuk karipap nih,kita tukar sikit resepi....biasa guna semua butter so kita tukar guna butter & shortening,mmg sedap & lagi rangup kulit karipap nih utk popiah tuna tu pulak kita buat comei2 jek dlm 2" jek saiznya 2 kali ngap dah selamat lam perut





Quote:
Resepi : Popiah Inti Tuna
tuna - tin kecil (tapis buang air tuna)
2 ulas bawang putih - tumbuk lumat
4 ulas bawang merah - tumbuk lumat
3 biji cili padi - tumbuk lumat
1/2 sk jintan halus - blend halus
1/2 sk jintan kasar - blend halus
6 sb kacang peas
2 sb minyak masak
Caranya :
Panas minyak,tumis bahan tumbuk lumat hingga kuning.
Masuk rempah tumis hingga naik bau. Masuk tuna & gaul2 rata.Masuk kacang peas.
Perasakan dgn garam & pak aji. Dah siap.
Bila inti tuna dah sejuk bungkus la dalam kulit popiah & goreng dalam api yg sedang2 ajer


Thursday, 11-Feb-2010 19:36 Email | Share | | Bookmark
ayam perap,mexican bun,sup tulang...

ni ceritanya dok tangguh nak masuk gambar kat sni dah terbanyak ler pulak sekali masuk ni menu last week kalau tak silap utk khamis & jumaat....bila dok belek2 gambar kat camera baru ler perasan dalam masa seminggu mcm2 masuk dlm perut nih jadi apa lagi rajin2 la wat puasa sunat biar lega sikit usus perut tu dok bekerja seharian...non stop...klu usus perut nih leh bercakap "nih...org ke naga...makan tak berenti"

ayam perap tu utk lunch arina blk dr sekolah...nak buat nya pun mudah sgt,bila masuk oven nih senang skit,sambil ayam tu masak kita leh buat menda lain mexican bun ni pulak utk arina tapau gi skolah, dia nih mmg selera bab makan nih susah skit,tu yg kena selalu godek roti kat rumah nih...sup tulang tu pulak masa dok beli brg2 basah teringin nak makan sup tulang...ingatkan rasa sama mcm kat pakistan aiiihh maklum la yg jual pun kaum dia jugak,rupanya kat sni berbau....en asben pun tak berapa nak selera nak makan maggi goreng nih kena godek mlm tu la....dah lunch en asben tak selera nak makan sup tulang tu lagik,bila mlm kena la buat menda lain mee je la mee manggi perencah kita buat ala2 mee basah...sedapppp klu tak nak mee manggi ni kembang lepas goreng..bila rebus manggi,buang air & terus masuk dlm air sejuk...elok jek mee manggi nih keras just nice nak goreng sayur tu pulak kita try 'italy spinach' sgt ler lembut & cepat lecuh time goreng,tp kita suka sbb xpress








Quote:
Resepi : Ayam Perap Express
Bahan :
ayam - leg piece la sedap
sos tiram
sos tomato
sos cili
kicap manis
madu skit
minyak masak skit
Cara :
Perap ayam dengan semua bahan2 tu selama 10minit. Letak dalam tray yg di alas aluminium foil & perah asam limau atas ayam tu.Bakar 200degree selama 40minit. Dah siap

Resepi : Italy Spinach
Bahan :
bawang putih - tumbuk lumat
bawang merah - potong dadu
serbuk pati ikan bilis skit
serbuk lada hitam skit
minyak zaitun
Cara :
Panas minyak zaitun. Tumis bawang naik bau & masuk bhn lain. Tutup api & masukkan italy spinach nih,gaul rata & biar sekata. Dah siap


Sunday, 7-Feb-2010 10:30 Email | Share | | Bookmark
bun,kek pisang & salmon

projek last week...

actually projek asalnya nak buat sweet potato bun...tapi sweet potato takda ganti ngan potato....sodap gak pastu kastard cream tu pun malas nak godek maklum ler bila wat kastard cream tu sah kena godek cream puff pulak....cream tu guna utk bun nih sikit bebenor...dr membazir baik takyah buat (nmpak bebenor malaszzzz)
ada pulak pisang tergolek2 cam 2 ari lagi dah nak xpired,baik ler wat kek pisang yg nih resepinya mabeles mmg kena lar ngan tekak kita nih tapi cam biasa la nak jugak gi tambah menda lain kita tambah raisin & walnut.....sodaaapppp yg salmon tu pulak lunch utk arina balik dr skolah,saja nak ajar dia makan variasi tu yg buat salmon & sayur...licin dia makan salmon tu...oooooo suka ghupanya pas nih senang ler kj ibu...klu arina lapor wat aje la salmon & sayur





Resepi : kek pisang ala english, Myresepi dari princessharyati
Bahan-bahan :
180 gm tepung
2 biji pisang ukuran besar (kalu kecil buat 3 biji)
70 gm butter
3 sudu gula putih
2 sudu light brown sugar
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen wanila
1 biji telur
utk hiasan;
pisang di potong seperti dlm gambar
serbuk kayu manis
gula pasir
Cara-cara :
Pukul butter dan gula sehingga kembang , masukkan gula merah pukul lagi, kemudian masukkan telur dan pisang yang telah di lenyek, esen vanilla, blend lg. akhir sekali masukkan tepung , baking powder dan soda bikarbonat . Masukkan adunan tersebut di dalam bekas pembakar, susun kan pisang seperti gambar di atas dan taburkan serbuk kayu manis di atasnya. Bakar selama 45 minit. Setelah keluar cepat2 taburkan gula di atas kek, biarkan kek sejuk dan baru di potong.


[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net